Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Klotho in vascular biology

Promotie:dr. R. Mencke
Wanneer:19 november 2018
Aanvang:11:00
Promotor:prof. dr. J.L. (Jan-Luuk) Hillebrands
Copromotor:dr. M.A. Vervloet
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Klotho in vascular biology

Klotho in de vasculaire biologie

In dit proefschrift staat het Klotho-eiwit centraal. Dit eiwit is vernoemd is naar de Griekse godin die de draad van het leven spint. Een passende naam, omdat het Klotho-eiwit anti-verouderingseigenschappen heeft. Het proefschrift richt zich voornamelijk op de relatie tussen Klotho en de bloedvaten. Klotho wordt gemaakt in de nieren, maar over de uiting ervan in de bloedvaten is minder bekend. Het Klotho-eiwit kon niet gedetecteerd worden in de bloedvaten. Echter bleken muizen met een specifiek gendefect, waardoor ze geen Klotho in de bloedvaten zouden kunnen maken, toch geen gezonde bloedvaten te hebben. Een heel klein beetje Klotho-productie blijkt dus wel degelijk belangrijk te zijn.

Verder ontdekte Mencke dat een gebrek aan Klotho tot meer vaatafwijkingen leidt dan gedacht. Het was al bekend dat Klothotekort tot verkalking van slagaders leidt. In het onderzoek werd aangetoond dat Klothotekort bij muizen ook tot een andere vaatafwijking leidt die vaak bij veroudering gezien wordt: arteriolaire hyalinose. Tevens leidt gebrek aan Klotho tot verdikking van de binnenlaag van slagaders (intimahyperplasie). Daarnaast werd een nieuw mechanisme ontdekt waardoor er bij nierschade minder Klotho wordt aangemaakt in de nier, met mogelijke gevolgen voor de ontwikkeling van vaatafwijkingen.

Ten slotte leek Klotho bloedvatnieuwvorming door tumoren te kunnen remmen. Al met al komt uit het onderzoek naar voren dat Klotho verregaande effecten op de bloedvaten heeft. Het uitgevoerde experimentele Klotho-onderzoek ondersteunt het concept dat Klotho of op Klotho gebaseerde therapieën in de toekomst in de kliniek gebruikt zouden kunnen worden voor ziekten aan het bloedvatenstelsel.  

Rik Mencke (1990) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij heeft in het kader van een MD/PhD-traject onderzoek gedaan naar het eiwit Klotho aan de Rijksuniversiteit Groningen en aan het Karolinska Institutet. Hij is nu aan het werk als AIOS Neurochirurgie in het Evangelisches Krankenhaus in Oldenburg. De titel van zijn proefschrift luidt: Klotho in vascular biology.