Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Epidemiology of healthcare-associated infections in the Netherlands: surveillance and research data for action

Promotie:Mw. T.I.I. (Tjallie) van der Kooi
Wanneer:02 oktober 2024
Aanvang:16:15
Promotors:prof. dr. A. (Andreas) Voss, prof. dr. H. Grundmann
Copromotor:dr. S.C. de Greeff
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Epidemiology of healthcare-associated infections in the
Netherlands: surveillance and research data for action

Epidemiologie van zorggerelateerde infecties in Nederland: surveillance en onderzoeksgegevens voor actie

Veel ziekenhuispatiënten ondergaan operaties of krijgen medische hulpmiddelen, zoals katheters, maar deze verhogen ook het risico op een zorggerelateerde infectie (ZI). De meest voorkomende zorggerelateerde infecties zijn postoperatieve wond-, lage luchtweg-, bloedbaan- en urineweginfecties. Nederlandse ziekenhuizen kunnen zorggerelateerde infecties binnen het samenwerkings-verband PREZIES (www.prezies.nl) monitoren en zichzelf vergelijken met landelijke cijfers. Surveillance draagt bij aan tijdige signalering, zodat zo nodig ingegrepen kan worden en interventies kunnen worden geëvalueerd.

Dit proefschrift van Tjallie van der Kooi beschrijft hoe in de afgelopen twintig jaar ZI-surveillance in combinatie met patiëntveiligheidsprogramma’s hebben bijgedragen aan het verminderen van zorggerelateerde infecties en gaat hierbij vooral in op centraal veneuze lijn-gerelateerde bloedbaaninfecties (lijnsepsis). Zo hebben Nederlandse ziekenhuizen het optreden van lijnsepsis door het invoeren van een “bundel” aan richtlijnen teruggebracht van 4,0 naar 1,6 per 1000 lijndagen. De Europese PROHIBIT-studie toonde het nut van deze richtlijnen en van betere handhygiëne aan. Zorgverleners moeten vaak hun handen wassen/desinfecteren om overbrengen van micro-organismen te voorkomen. Bij de start van deze studie was de handhygiëne 49%, met andere woorden in slechts de helft van de gevallen dat handhygiëne gewenst was, werd dit uitgevoerd. Na de handhygiënecampagne bleek het aandeel zorgverleners waarbij de handhygiëne minimaal 20% verbeterde, tussen ziekenhuizen te variëren van 33 tot 95%.

Doordat patiëntgegevens tegenwoordig vooral elektronisch worden vastgelegd, kunnen sommige zorggerelateerde infecties inmiddels ook door middel van geautomatiseerde surveillance gemonitord worden, wat de werkdruk verlaagt en tot betrouwbaardere cijfers leidt. Ondanks dat veel zorggerelateerde infecties succesvol teruggedrongen zijn, blijft surveillance belangrijk, omdat zowel veranderingen in de populatie, zoals de vergrijzing, als veranderingen in de zorg het vóórkomen van zorggerelateerde infecties kunnen beïnvloeden.