Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Feeding the infant gut microbes

Promotie:J.E. Spreckels
Wanneer:29 november 2024
Aanvang:09:00
Promotors:prof. dr. A.P. (Alexandra/Sasha) Zhernakova, prof. dr. J. (Jingyuan) Yang-Fu
Copromotor:dr. R. Gacesa
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Feeding the infant gut microbes

Het voeden van de darmmicroben van de zuigeling

Borstvoeding beïnvloedt de ontwikkeling van kinderen. Het wordt vermoedt dat de voordelen van moedermelk door melkbacteriën en humane melkoligosacchariden (HMO's) en hun invloed op de zich ontwikkelende darmmicrobiota van zuigelingen worden veroorzaakt. In dit proefschrift van Johanne Spreckels is onderzocht hoe melkbacteriën en HMO's de ontwikkeling van de darmmicrobiota en de gezondheid van zuigelingen beïnvloeden.

Voor het onderzoek zijn gegevens gebruikt van twee cohorten; het Nederlandse moeder-kind cohort 'Lifelines NEXT' en de Zweedse, gerandomiseerde, placebogecontroleerde, probiotische interventiestudie 'Prophylactic Probiotics to Extremely Low Birth Weight Premature Infants'. Eerst zijn protocollen voor het bestuderen van bacteriën in moedermelk en in ontlasting van prematuren gepresenteerd. Vervolgens is beschreven dat de melkmicrobiota een lage diversiteit heeft, verschilt van de microbiota in ontlasting en verandert tijdens de lactatie. Melkbacteriën kunnen in ontlastingsmonsters van (premature) zuigelingen teruggevonden worden en de darmmicrobiota van kinderen veranderen. Verder karakteriseer ik de samenstelling van HMO’s in moedermelk en beschrijf ik bijvoorbeeld hoe de samenstelling verschilt afhankelijk van de genetica van de moeder en de leeftijd van de zuigeling. Net als melkbacteriën, hebben ook HMO's invloed op de darmmicrobiota van zuigelingen. Darmbacteriën zijn wederom geassocieerd met de ontwikkeling van het immuunsysteem. Daarnaast zijn specifieke HMO's en bacteriën geassocieerd met de groei van zuigelingen.

Samengevat beschrijft dit proefschrift de samenstelling van melkmicrobiota en HMO's en hun invloeden op de darmmicrobiota en gezondheid van zuigelingen. De bevindingen verbeteren de kennis over de positieve effecten van moedermelk en zullen helpen om de zorg voor moeders en kinderen te verbeteren, bijvoorbeeld via gepersonaliseerd advies en interventies.