Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

The hourglass of single ventricle circulation

The mirage of slowing down the sand
Promotie:S.C. Arrigoni
Wanneer:16 oktober 2024
Aanvang:09:00
Promotors:T. (Tjark) Ebels, prof. dr. P.H. Schoof
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
The hourglass of single ventricle circulation

De zandloper van de univentriculaire circulatie

Dit onderzoek van Sara Arrigoni analyseert de lange-termijn complicaties van patiënten met een éénkamer hart. Het invloed van de chirurgische technieken werd bediscussieerd en de kern van de thesis was de analyse van de evolutie van dit hart afwijking in de loop van de tijd.

Hoofdstuk 1 geeft een overzicht van univentriculaire fysiologie en de geschiedenis van de univentriculaire chirurgie. Na de eerste Fontan-operatie zijn nieuwe technieken ontwikkeld om complicaties te verminderen, maar lange termijn problemen zoals hartritmestoornissen blijven een uitdaging. Een grondige analyse van de mechanismen van lange termijn complicaties is essentieel om de prognose te verbeteren.

Hoofdstuk 2 vergelijkt twee operatietechnieken: de rechter-hartoor-tunnel en de Gore-Tex® tunnel. 73 patiënten werden geanalyseerd, maar er werd geen verschil gevonden in de kans op ritmestoornissen of overleving. Wel bleek de rechter-hartoor-tunnel een grotere groeipotentie te hebben, die echter zelf contraproductief zou kunnen zijn.

In Hoofdstuk 3 worden 11 patiënten geanalyseerd die pulmonale arterioveneuze fistels ontwikkelden na een Kawashima-operatie. Na een herverbinding van de levervenen verbeterde hun zuurstofsaturatie en conditie aanzienlijk.

Hoofdstuk 4 bespreekt een multicenter studie van patiënten met ongebalanceerd atrioventriculair septumdefect. De overleving en kans op het afronden van de Fontan-operatie zijn verbeterd. Bij patiënten met klep-insufficiëntie zijn de uitkomsten echter slechter, wat aangeeft dat klepreparatie belangrijk is.

Hoofdstuk 5 beschrijft verschillende chirurgische technieken voor de Glenn-operatie bij patiënten met bilaterale venae cavae superiores. De beste techniek hangt af van de specifieke anatomie van de patiënt.

Hoofdstuk 6 onderzoekt de bloedstroomverdeling tijdens cavopulmonale anastomose-operaties. Er werd een herverdeling van het bloed gezien, wat helpt om de hersenen te beschermen. Meer onderzoek is nodig om voorspellende factoren voor falen te vinden.

Hoofdstuk 7 analyseert 10 jaar follow-up van patiënten na een Fontan-operatie met MRI-scans. Er werd een afname van de cardiac index gezien, die wijst op de progressieve falen van de univentriculaire circulatie al binnen 10 jaar na de operatie.

MRI-scans worden aanbevolen voor een volledige evaluatie van deze patiënten.