Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

The implications of adult sex ratios on evolutionary dynamics of dung beetles

Promotie:L. (Lisheng) Zhang
Wanneer:14 november 2023
Aanvang:11:00
Promotors:prof. dr. ir. J. (Jan) Komdeur, prof. dr. T. Szekely
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
The implications of adult sex ratios on evolutionary dynamics
of dung beetles

Verhouding aantal vrouwtjes en mannetjes doorslaggevend in ecologische en evolutionaire processen

Lisheng Zhang onderzocht bij de mestkever de doorslaggevende rol van de aantalsverhouding tussen mannetjes op vrouwtjes, de Seks Ratio van Adulten (ASR), in ecologische en evolutionaire processen. Zijn proefschrift draagt bij aan waardevolle inzichten in de gedrags- en evolutionaire ecologie en benadrukt de subtiele complexiteiten en verreikende gevolgen van ASR op het vormgeven van ecologische interacties en evolutionaire routes.

Zhang: ‘De Seks Ratio van Adulten (ASR), gedefinieerd als de aantalsverhouding tussen mannetjes en vrouwtjes in een populatie, wordt gezien als cruciale factor die ecologische interacties en evolutionaire routes beïnvloedt. Dit proefschrift onderzoekt de doorslaggevende rol die ASR speelt in ecologische en evolutionaire processen, daarbij gebruikmakend van vernieuwende methoden om inzicht te krijgen in de multidimensionale effecten van ASR op gedragsdynamiek en voortplantingssystemen, en mestkeversoort, Onthophagus taurus, als modelorganisme.

De analyse laat zien dat ASR significante invloed heeft op de intensiteit van competitie bij gevechten en balts, en correleert met het voortplantingssucces van mannetjes zonder de ouderlijke investering in nakomelingen en het voortplantingssucces van vrouwtjes te beïnvloeden. Bovendien biedt het nieuwe inzichten die suggereren dat ASR geen directionele invloed heeft op individuele persoonlijkheden. Sociale ervaring lijkt een sterk bepalende factor die gedrag zoals oprichtgedrag en agressiviteit, maar niet moedig gedrag en foerageergedrag, vormgeeft.

Verder onderzoek naar de ASR onder ouders en ontwikkeling van nakomelingen leverde, in tegenstelling tot wat veelal verondersteld wordt, geen waarneembare effecten op bij de ontwikkeling van jongen of ouderlijke zorg binnen één generatiecyclus. De resultaten benadrukken de noodzaak van een uitgebreid ASR-onderzoekkader en pleiten voor bredere toepasbaarheid in toekomstig onderzoek, zowel qua soortenbereik als onderzoeksrichtingen, terwijl tegelijkertijd nadruk gelegd wordt op integratie van geavanceerde biotechnologieën om ingewikkelde ASR-gerelateerde dynamieken te onthullen.’