Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Health technology assessments of devices drawn on experiences from orphan medicines

Promotie:Dhr. G. (Goran) Medic
Wanneer:14 november 2022
Aanvang:12:45
Promotor:prof. dr. M.J. (Maarten) Postma
Copromotor:dr. M.P. Connolly
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Health technology assessments of devices drawn on experiences
from orphan medicines

Beoordelingen van gezondheidstechnologie van apparaten op basis van ervaringen met weesgeneesmiddelen

Health Technology Assessment (HTA) is belangrijk bij het launchen van een nieuw medicijn of medisch hulpmiddel. In zijn proefschrift richtte Medić zich op weesgeneesmiddelen, met als voorbeeld nefropathische cystinose. Daarnaast legde hij de focus op medische hulpmiddelen. Er zijn drie hoofdpunten die zowel weesgeneesmiddelen als hulpmiddelen gemeen hebben: 1) prijzen en andere factoren die de kosten van zorg beïnvloeden, 2) niveaus van bewijs in HTA en 3) gebruik van kwaliteit-van-leven-data. Medić toont in zijn proefschrift aan dat de prijs van weesgeneesmiddelen is gerelateerd aan de zeldzaamheid van de ziekte. Wel is er een gebrek aan kwalitatief hoogstaand bewijs om premium prijzen te ondersteunen.

De belangrijkste focus voor HTA-beoordelingen moet zowel bij geneesmiddelen als hulpmiddelen liggen op het verhogen van het niveau van klinisch-economisch bewijs, zowel in termen van kwaliteit als aantal publicaties. Real-world evidence dient hierbij ook bij te dragen aan de groeiende wetenschappelijke basis, vooral waar het moeilijk is om voldoende bewijs te verzamelen in een klinische studie. Betalers en HTA-instanties dienen bij de besluitvorming de kwaliteit van leven van patiënten meer gewicht te geven. Een belangrijk advies is om bij HTAs naar alle belanghebbenden in de gezondheidszorg te kijken, dus een breed maatschappelijk perspectief te hanteren.

Samengevat zal aanzienlijk meer klinisch-economisch bewijs en ervaring met HTA-beoordelingen van weesgeneesmiddelen en hulpmiddelen besluitvormers helpen, zodat deze technologieën straks mogelijk ruimer en sneller beschikbaar komen voor patiëntenpopulaties.

 

CV Goran Medić

Goran Medić (1979) studeerde Farmacie aan de Universiteit van Belgrado, Servië. Daarna was hij werkzaam als Market Access Manager Europe bij Chiesi Group. Zijn promotieonderzoek vond plaats bij de afdelingen PharmacoTherapy, -Epidemiology & Economics van de Rijksuniversiteit Groningen en Health Sciences van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Daarna zal hij werkzaam zijn als Director Health Economics and Outcomes Research bij Philips. De titel van zijn proefschrift luidt: Health technology assessments of devices drawn on experiences from orphan medicines.