Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Necrotizing enterocolitis

Survival, Intestinal Recovery, and Neurodevelopment
Promotie:S.J. Kuik
Wanneer:14 september 2020
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. A.F. (Arend) Bos, prof. dr. J.B.F. Hulscher
Copromotor:dr. E.M.W. Kooi
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Necrotizing enterocolitis

Necrotiserende enterocolitis: overleving, darmherstel en neurologische ontwikkeling

Necrotiserende enterocolitis (NEC) is een van de ernstigste darmaandoeningen bij te vroeg geboren baby’s. In haar proefschrift onderzocht Kuik de pathofysiologie van NEC, nieuwe manieren om de kans op overleving en darmherstel te voorspellen en onderliggende pathofysiologische mechanismen die samenhangen met de neurologische ontwikkeling na een doorgemaakte NEC.

Allereerst vond ze dat kinderen met een zwangerschapsduur onder 32 weken het zuurstofaanbod aan de darm niet verhogen na een voeding, zodat de hogere zuurstofbehoefte niet wordt behaald. Dit leidt mogelijk tot een verhoogd risico op NEC. Ten tweede vond ze dat de zuurstofsaturatie van darmweefsel en twee laboratoriumbepalingen (intestinal-fatty acid binding protein in urine en citrulline in plasma) potentieel waardevol zijn bij het inschatten van de kans op het overleven van een operatie en bij het voorspellen van darmherstel na NEC. Deze bevindingen helpen dokters bij het overwegen van een operatie bij NEC en om ouders te adviseren over de conditie van hun baby. Voedingsregimes kunnen individueel aangepast worden aan het herstel van de darm. Ten derde vond Kuik dat bij NEC een verstoorde cerebrovasculaire autoregulatie vaak voorkomt tijdens chirurgie. Dit zou de slechtere neurologische ontwikkeling bij deze kinderen kunnen verklaren. Daarnaast was een langere tijd om na NEC weer op volledig enterale voeding te komen geassocieerd met een slechtere neurologische ontwikkeling bij 2-3 jaar. De tijd tot volledig enterale voeding na NEC dient dus zo kort mogelijk te zijn.

De bevindingen in dit proefschrift dragen bij aan het individualiseren en verbeteren van de behandeling van vroeg geborenen met NEC.

CV Sara Kuik

Sara Kuik (1988) studeerde Geneeskunde aan de Rijkuniversiteit Groningen. Haar promotieonderzoek vond plaats bij de afdeling Neonatologie in het Beatrix Kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Momenteel is zij werkzaam als arts niet in opleiding tot specialist (ANIOS) Kindergeneeskunde bij het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn. De titel van haar proefschrift luidt: "Necrotizing Enterocolitis; Survival, Intestinal Recovery, and Neurodevelopment".