Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Cost and outcome of liver transplantation

Promotie:dr. C.S. van der Hilst
Wanneer:10 januari 2018
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. M.J.H. Slooff, prof. dr. R.J. (Robert) Porte
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Cost and outcome of liver transplantation

Kosten en complicaties bij levertransplantatie

Een levertransplantatie is een complexe en kostbare ingreep, waarbij veel specialisten samenwerken en goede zorginfrastructuur nodig is. Christian van der Hilst bestudeerde de kosten en klinische effectiviteit van levertransplantaties op verschillende niveaus. Dit geeft niet alleen meer inzicht in de kosten, maar kan ook helpen bij het maken van keuzes tijdens levertransplantaties.

De lever is een orgaan in de buikholte, dat honderden functies heeft. Een ziekte of beschadiging aan de lever is soms onomkeerbaar, waardoor levertransplantaties de enige mogelijke behandeling is. Hiervoor wordt een lever van een overleden of levende donor gebruikt. Levertransplantatie is een risicovolle en ingewikkelde behandeling, waarbij levenslang afweeronderdrukkende medicijnen geslikt moeten worden. Een levertransplantatie is dan ook geen goedkope ingreep.

Van der Hilst onderzocht onder andere het verschil in kosten tussen levertransplantaties van twee soorten donoren: donoren die overleden zijn waarbij de bloedcirculatie is gestopt en donoren die hersendood zijn. Hij concludeert dat de kosten van transplantaties van levers van hersendode donoren lager zijn, met name door minder galwegcomplicaties. Omdat de herkomst van een donorlever van invloed is op de kosten en mogelijke complicaties, adviseert Van der Hilst om twee afzonderlijke donor-risicomodellen te gebruiken voor de verschillende soorten donoren. Tot slot concludeert Van der Hilst dat een nieuwer, restrictief transfusiebeleid niet goedkoper maar wel even goed is als een conventioneel transfusiebeleid. Voortdurend meten van doorstroming van de leverslagader om trombose te detecteren is niet goedkoper of effectiever dan andere methoden, omdat de gevoeligheid van het meetinstrument nog niet hoog genoeg is.

Christian van der Hilst (1977) studeerde Bedrijfskunde aan de universiteit van Groningen. Zijn onderzoek valt binnen onderzoeksprograma TRIO (Institute for transplantation, immunology and inflammation) van onderzoeksinstituut GUIDE. Het onderzoek is gefinancierd door het UMCG en het ZorgInstituut Nederland (voorheen CvZ). Van der Hilst is werkzaam als plaatsvervangend secretaris van de Raad van Bestuur van het UMCG.