Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Grief following homicidal loss

Promotie:Mw. M.Y. van Denderen
Wanneer:12 januari 2017
Aanvang:12:45
Promotors:prof. dr. A. (Jos) de Keijser, prof. dr. P.A. boelen
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Gedrags- en Maatschappijwetenschappen
Grief following homicidal loss

Therapie helpt nabestaanden moord te verwerken

Nabestaanden die iemand verliezen door moord hebben niet alleen te maken met gevoelens van gemis en rouw, maar ook met het gegeven dat hun geliefde opzettelijk van hen is afgenomen. Uit een vragenlijststudie onder 312 nabestaanden die iemand hadden verloren door moord bleek dat gemiddeld 7 jaar na de moord 33% van de nabestaanden kampt met posttraumatische stressklachten, en 82% met gecompliceerde rouwklachten. Deze klachten verschilden niet al naargelang de dader een bekende of onbekende, een familielid of geen familielid van de nabestaande was.

Posttraumatische stress- en gecompliceerde rouwklachten bleken samen te hangen met wraakgevoelens, al kon op basis van cross-sectioneel onderzoek geen causaal verband worden vastgesteld. Posttraumatische stress- en gecompliceerde rouwklachten hingen ook samen met negatieve cognities over de eigen persoon, catastrofale misinterpretaties over eigen rouwreacties en depressieve vermijding. Angstige vermijding en negatieve cognities over de toekomst waren geassocieerd met wraak gedachten en gevoelens.

Uit een gerandomiseerd gecontroleerde studie bleek dat nabestaanden met veel posttraumatische stress- en gecompliceerde rouwklachten baat hebben bij een behandeling van acht sessies, waarin cognitieve gedragstherapie en EMDR wordt toegepast.

Mariëtte van Denderen is docent bij de master Klinische Forensische Psychologie & Victimologie van de RUG. Haar promotieonderzoek werd gefinancierd door Fonds Slachtofferhulp. Zie ook hun nieuwsbericht: Uitkomsten onderzoek Rouw na Moord direct toegepast in praktijk