Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Angiogenesis in liver fibrosis

Promotie:Mw. A. Adlia
Wanneer:20 februari 2017
Aanvang:12:45
Promotors:prof. dr. G.M.M. Groothuis, prof. dr. K. (Klaas) Poelstra
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Angiogenesis in liver fibrosis

Leverplakjes veelbelovend nieuw ex vivo onderzoeksmodel voor ziektegeassocieerde angiogenese

Amirah Adlia concludeert uit haar promotieonderzoek dat angiogenese optreedt tijdens fibrose, maar dat het geen invloed heeft op de progressie van fibrose in de lever. Zij deed haar onderzoek in vitro, met behulp van dunne leverplakjes.

Fibrose in organen gaat vaak gepaard met angiogenese. Het is echter nog onduidelijk of het angiogeneseproces de fibrotische aandoening verergert of juist niet. In haar thesis past Adlia verschillende benaderingen toe om meer inzicht te krijgen in de rol van angiogenese tijdens fibrose. In eerste instantie heeft ze het anti-angiogene cytokine, genaamd interferon-alfa (IFNα), getarget op de hepatocyten in fibrotische levers, met als bijkomend doel het bestuderen van de rol van hepatocyten in fibrose-geassocieerde angiogenese. Het bleek dat zowel IFNα als getarget IFNα de angiogenese remmen, maar geen invloed had op de progressie van fibrose in vivo. Met een andere benadering – het gebruik van dunne leverplakjes - bestudeerde zij vervolgens de rol van de angiogenese in de fibrogeneseen. De pro-angiogene factor VEGF-A bleek wel angiogene genen te stimuleren, maar had geen direct effect op de fibrotische genen in de lever. Ook was er geen correlatie tussen verschillende factoren van deze twee pathologische processen. Dus werd op basis van deze studies geconcludeerd dat angiogenese optreedt tijdens fibrose, maar dat het geen invloed heeft op de fibrose progressie in de lever.

De studies met leverplakjes leverden bovendien een nieuw ex vivo angiogenesemodel op. Tot op heden zijn namelijk de meeste angiogenesemodellen ontwikkeld voor kankerstudies en is er gebrek aan methoden om dit proces te bestuderen in andere pathologische reacties zoals fibrose. De resultaten met de leverplakjes geven aan dat dit mogelijk een veelbelovend nieuw ex vivo model voor ziektegeassocieerde angiogenese kan worden, wat gepaard gaat met vermindering, vervanging en verfijning van dierproeven.

Amirah Adlia promoveert aan de RUG op onderzoek dat zij uitvoerde bij de afdeling Farmacokinetiek, Toxicologie en Targeting van GRIP. Het werd gefinancierd door het Indonesian Directorate General of Higher Education. Zij vervolgt haar loopbaan als onderzoekster aan het Institut Teknologi Bandung.