Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Tissue oxygenation monitoring in newborn infants at risk of circulatory failure

Promotie:Mw. M.E. (Michelle) van der Laan
Wanneer:23 november 2015
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. A.F. (Arend) Bos, prof. dr. R.M.F. (Rolf) Berger
Copromotor:prof. dr. E.M.W. Kooi
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG

Orgaanschade bij ernstig zieke pasgeborenen voorkomen

Een onvoldoende goede bloedsomloop is een belangrijke oorzaak van sterfte of orgaanschade bij ernstig zieke pasgeborenen. Met de nieuwe opspoormethode NIRS (nabij-infrarood spectroscopie) kan eerder en beter vastgesteld worden welke weefsels en organen in de knel komen door te weinig zuurstof. Dat concludeert UMCG-onderzoeker Michelle van der Laan in haar proefschrift. De ontdekking kan mogelijk helpen om de langetermijnuitkomsten van de kinderen te verbeteren.

Dankzij wetenschappelijke vooruitgang lukt het steeds beter om kinderen die veel te vroeg of ernstig ziek geboren worden in leven te houden. Zulke pasgeborenen kampen vaak met een slechte doorbloeding, waardoor er bijvoorbeeld te weinig zuurstof naar cruciale organen zoals de nieren of het brein gaat. Om latere ziektes en handicaps te voorkomen, zoeken wetenschappers naar manieren om de doorbloeding zo snel en goed mogelijk in beeld te brengen met minimale ingrepen. Eén van die methoden is NIRS. Daarbij zendt een apparaat nabij-infrarood licht uit om op een indirecte manier de zuurstofvoorziening in de weefsels van de organen te meten.

Van der Laan ontdekte dat metingen uitgevoerd met NIRS significant afwijken van metingen die worden uitgevoerd met de huidige technieken. Omdat de NIRS-metingen samenhang vertonen met slechtere uitkomsten, concludeert de promovenda dat deze metingen een betere schatting geven. Dat maakt deze methode mogelijk geschikt om eerder en meer gericht in te grijpen en zo orgaanschade te voorkomen.

Michelle van der Laan (1985) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij onderzoeksinstituut BCN-Brain van het Universitair Medisch Centrum Groningen, binnen het onderzoeksprogramma Neonatal Neurology. Het onderzoek werd gefinancierd als MD/PhD-traject (Junior Scientific Masterclass) van het UMCG. Ook de Stichting Beatrix Kinderziekenhuis en het Doelmatigheidsfonds UMCG betaalden mee. Van der Laan werkt momenteel als arts op de afdeling kindergeneeskunde van het Martini Ziekenhuis Groningen.