On how thrombosis drives progression of liver and lung disease
Promotie: | Dhr. G.C.G. (Gregory) Hugenholtz |
Wanneer: | 26 mei 2021 |
Aanvang: | 12:45 |
Promotors: | prof. dr. J.A. (Ton) Lisman, prof. dr. R.J. (Robert) Porte |
Waar: | Academiegebouw RUG |
Faculteit: | Medische Wetenschappen / UMCG |

Hoe trombose de progressie van lever- en longaandoeningen stimuleert
Leverziekten kunnen acuut of chronisch verlopen en kunnen gepaard gaan met ernstig functieverlies van de lever. Uiteindelijk kan de leverfunctie dusdanig verslechteren dat een levertransplantatie nodig zal zijn. Het beloop van ernstige leverziekten is voor elk individu anders, want er zijn meerdere factoren die de snelheid van het ziekteproces beïnvloeden. Hugenholtz richtte zich in zijn proefschrift op het ontwikkelen van trombose, oftewel een gevaarlijk bloedstolsel, als complicatie van leverziekte, maar tegelijkertijd ook als factor die kan bijdragen aan verergering van de ziekte. Trombose kan overal in het lichaam ontstaan, maar het is nu ook bekend dat dit ook in de lever zelf kan gebeuren. Dit kan vervolgens tot een versneld ziekteproces leiden, omdat de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen door kleine leverbloedvaten wordt afgesloten.
Trombose in de lever wordt waarschijnlijk veroorzaakt door schade aan de lever en de ontstekingsreactie als gevolg van deze schade. De lever is ook de plaats waar veel van de eiwitten die betrokken zijn bij het tromboseproces worden aangemaakt. Bij patiënten met een leverziekte is de stollingsbalans verstoord, en deze veranderingen in het bloedstollingssysteem dragen waarschijnlijk bij aan de trombosevorming in de lever.
Leverfalen lijkt zichzelf dus te kunnen versnellen via een neiging tot trombose. Het is echter niet precies bekend welke veranderingen in het stollingssysteem hierachter zitten, bij wie deze zullen voorkomen en vooral wat eraan te doen is. Dit proefschrift heeft bijgedragen aan het ontrafelen van een aantal van deze mechanismen. Hugenholtz beschrijft tevens hoe vergelijkbare veranderingen in het bloedstollingssysteem het tromboserisico in een aantal andere ziektes en ingrepen, zoals longtransplantatie, kunnen vergroten. Hij geeft adviezen van waaruit anderen weer therapieën kunnen ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld een nieuwe antistollingstherapie zijn die het ziekteproces kan afremmen door trombose te voorkomen.
CV Greg Hugenholtz Greg Hugenholtz (1982) studeerde Medische Biologie en Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, King’s College London en de Universiteit van Cambridge (V.K.). Daarna was hij werkzaam als huisarts in opleiding en onderzoeker aan the Institute of Health Informatics, University College London (UCL). Zijn promotieonderzoek vond plaats bij Professor Ton Lisman en Professor Robert Porte in het Chirurgisch Onderzoekslaboratorium van het Universitair Medisch Centrum Groningen en in The LIGHT Laboratories van de Universiteit van Leeds (V.K.). De titel van zijn proefschrift luidt: On how thrombosis drives progression of liver and lung disease.