Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Pectin structure-function relationship: unraveling direct and bacterial metabolite-dependent mechanisms for gut immunity and intestinal barrier integrity

Promotie:Mw. N.Y.I. (Naschla) Gasaly Retamal
Wanneer:09 juli 2025
Aanvang:09:00
Promotor:prof. dr. P. (Paul) de Vos
Copromotor:dr. M.A. Hermoso
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Pectin structure-function relationship: unraveling direct and
bacterial metabolite-dependent mechanisms for gut immunity and
intestinal barrier integrity

Relatie tussen pectinestructuur en -functie: ontrafeling van directe en bacteriële metabolietafhankelijke mechanismen voor darmimmuniteit en de integriteit van de darmbarrière

Onze darm herbergt triljoenen microben en is bekleed met een beschermende barrière die ons gezond houdt. Wanneer deze barrière verzwakt raakt, zoals bij aandoeningen als inflammatoire darmziekte (IBD), kan chronische ontsteking optreden. Het voedsel dat we eten speelt een cruciale rol bij het behoud van een gezonde darm, en een belangrijk bestanddeel daarin is pectine, een type voedingsvezel dat van nature voorkomt in fruit zoals appels en citroenen.

In dit proefschrift van Naschla Gasaly Retamal is onderzocht hoe verschillende soorten pectine, met name laag- en hoog-gemethyleerde pectines, de darmgezondheid beïnvloeden. Met behulp van geavanceerde in vitro modellen, waaronder menselijke darmcel-lijnen en organoïden (mini-darmpjes gekweekt in het lab), is ontdekt dat laag-gemethyleerde pectine ontstekingen kan verminderen, de darmbarrière kan beschermen en de mucusproductie kan ondersteunen. Deze effecten vonden plaats zowel via interactie met immuun-receptoren op de cellen als door het nabootsen van de werking van microbiële metabolieten zoals butyraat.

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, is het belangrijk te benadrukken dat ze onder gecontroleerde laboratoriumomstandigheden zijn verkregen, en dus niet bij patiënten. Pectines vormen geen genezing voor IBD, maar de bevindingen suggereren wel dat specifieke soorten voedingsvezels mogelijk een ondersteunende rol kunnen spelen bij de bevordering van de darmgezondheid. We zitten op het juiste spoor, maar er is meer onderzoek nodig, vooral bij patiënten, om deze effecten te bevestigen en om te onderzoeken hoe gepersonaliseerde voeding kan bijdragen aan het beheersen van chronische darmontstekingen in de toekomst.