Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Het werken met kernkwaliteiten in het basisonderwijs

Onderzoek naar het versterken van welbevinden en het verhogen van het zelfbeeld bij leerlingen in het basisonderwijs met behulp van kernkwaliteiten
Promotie:Dhr. P. (Peter) Ruit
Wanneer:28 oktober 2021
Aanvang:12:45
Promotor:prof. dr. K. (Klaas) van Veen
Copromotors:dr. J. Geldens, dr. H.L. Popeijus
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Gedrags- en Maatschappijwetenschappen
Het werken met kernkwaliteiten in het basisonderwijs

Kernkwaliteiten in het basisonderwijs

Met de toegepaste interventie in dit proefschrift kunnen leraren een belangrijke rol spelen in het helpen van jongeren om niet alleen cognitieve, maar ook sociale en emotionele vaardigheden bij te brengen om daarmee het welbevinden te vergroten en het zelfbeeld te versterken. Peter Ruit onderzocht in hoeverre een doelgerichte interventie bij leerlingen in de leeftijd van 7-12 jaar het welbevinden verhogen en het zelfbeeld versterken.

De ontwikkelde interventie, waarbij kernkwaliteiten ingezet worden, blijkt inderdaad het welbevinden en het (schoolse) zelfbeeld positief te kunnen beïnvloeden. Het maakt jonge leerlingen bewust van hun meest gebruikte kernkwaliteit, waarbij meer effecten werden waargenomen. Zowel direct na de interventieperiode als na drie maanden is er een positief effect is op het welbevinden van de leerlingen. Verder was er de vaststelling dat er op drie dimensies (relatie met leerlingen, algemene schoolprestaties en rekenen/wiskunde) van het zelfbeeld een weliswaar klein, maar positief effect is.

De verklaringen voor de werkzaamheid van de ontwikkelde interventie zijn als volgt. De interventie wordt als boeiend, relevant en zinvol ervaren, genereert positieve emoties, de pedagogische idealen van de leraren worden gerealiseerd, het levert waardering op en het zelfbeeld verbetert. Daarnaast zijn belemmeringen aan het licht gekomen die de werkzaamheid van de interventie doet verminderen. De belangrijkste daarvan is het concreet verplicht noteren in het logboek van hoe de leerling zijn kernkwaliteit gebruikt heeft wat weerstanden oproept bij zowel de leerlingen als de leraren.

De uitkomsten van het promotieonderzoek zijn relevant en actueel voor het onderwijs. Bovendien kan de eenvoudige interventie, het werken met kernkwaliteiten, ook ingezet worden in bedrijven of andere maatschappelijke instellingen.