Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Diagnosis and management of late-onset fetal growth restriction

Promotie:Mw. S.E. (Stefanie) Damhuis
Wanneer:25 januari 2023
Aanvang:14:30
Promotor:dr. S.J. Gordijn
Copromotors:dr. J.W. Ganzevoort, dr. H. (Henk) Groen
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Diagnosis and management of late-onset fetal growth restriction

Diagnose en behandeling van late foetale groeirestrictie

Damhuis beschrijft in haar proefschrift de impact en de complexiteit rondom het stellen van de diagnose late foetale groeirestrictie evenals de behandeling ervan. Foetale groeirestrictie is een aandoening waarbij de foetus zijn intrinsieke groeipotentieel niet behaalt als gevolg van een verminderde placentafunctie. Het gebrek aan zuurstof en voedingsstoffen belemmert de foetale groei en ontwikkeling. Late foetale groeirestrictie heeft grote maatschappelijke gevolgen door de geassocieerde nadelige uitkomsten, en het verhoogde risico op hart- en vaatziekten op latere leeftijd.

Dit proefschrift benadrukt dat het adequaat opsporen van deze foetussen uitdagend is, omdat de symptomen bij een voldragen zwangerschap vaak subtiel zijn. Het gebruik van het geschatte foetale gewicht alleen is onbetrouwbaar en voorspelt niet goed de foetussen die echt risico lopen. Placenta-gerelateerde foetale groeirestrictie komt voor in zowel ‘kleine’ kinderen als kinderen met een ‘normaal’ geboortegewicht. Klein (of juist groot) zijn voor de zwangerschapsduur betekent niet noodzakelijk ‘pathologie’, maar gaat gepaard met een hoger risico op nadelige uitkomsten. Tegelijkertijd is normaal van grootte voor de zwangerschapsduur geen garantie voor goede uitkomsten. De gevonden heterogeniteit tussen Nederlandse ziekenhuisprotocollen benadrukt deze complexiteit. Om een aantal inconsistenties te overwinnen, zijn een consensusdefinitie en een set van kernuitkomsten ontwikkeld. Tevens worden twee onderzoeksprotocollen belicht waarin de rol van een echo Dopplermeting als indicator voor bevalling bij late foetale groeirestrictie wordt onderzocht.

De uitdaging voor het komende decennium ligt in het implementeren van deze consensusdefinities en het evalueren van (nieuwe) placentamarkers om de identificatie van de foetus at risk in de voldragen periode te verbeteren.

 

CV Stefanie Damhuis

Stefanie Damhuis (1993) studeerde Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na het behalen van haar artsendiploma continueerde ze haar wetenschapsonderzoek in een promotietraject bij de afdeling Gynaecologie en Obstetrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij coördineerde daarbij twee klinische multicenterstudies (de CEPRA studie en de DRIGITAT studie) en combineerde het laatste jaar onderzoek als arts-echoscopist op de poli Verloskunde in het Amsterdam UMC. In 2022 begon zij in het Flevoziekenhuis waar ze momenteel als arts niet in opleiding tot specialist (ANIOS) Gynaecologie en Obstetrie werkzaam is. De titel van haar proefschrift luidt: Diagnosis and management of late-onset fetal growth restriction.