Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

The role of fast-food outlet exposure in body mass index

Promotie:C.P.L. van Erpecum, MSc
Wanneer:06 november 2023
Aanvang:16:15
Promotors:dr. N. (Nynke) Smidt, prof. dr. U. (Ute) Bultmann
Copromotor:dr. S.K.R. van Zon
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
The role of fast-food outlet exposure in body mass index

De overgewicht-epidemie is één van de grootste uitdagingen voor de Nederlandse volksgezondheid. Het aandeel Nederlandse volwassenen met overgewicht is toegenomen van 33% in 1981 tot 50% in 2022. Naar verwachting heeft 62% van de volwassen Nederlanders overgewicht in 2040. Een hoge blootstelling aan fastfood restaurants, zoals snackbars en grote fastfoodketens, zou een onderdeel van de verklaring kunnen zijn voor deze toename van overgewicht.   

Voor zijn proefschrift onderzoekt Carel-Peter van Erpecum de relatie tussen de blootstelling aan fastfood restaurants en Body Mass Index (BMI, een maat voor overgewicht) in Lifelines, een grootschalig onderzoek in Noord-Nederland. Meer dan driekwart van de Lifelines deelnemers had minstens één fastfood restaurant binnen één kilometer rondom het huis. Deelnemers met meer fastfood restaurants binnen één kilometer hadden gemiddeld een hoger BMI en hun BMI nam meer toe over de tijd. Bovendien gingen toenames in de blootstelling aan fastfood restaurants, bijvoorbeeld door een verhuizing naar een gebied met meer fastfood restaurants, gepaard met een toename in BMI. Mensen uit kwetsbare buurten en waren met name kwetsbaar voor fastfood restaurants. Dit geldt vooral voor jongvolwassenen met een hoger genetisch risico op een hoog BMI. Opvallend genoeg had de aanwezigheid van gezonde voedselaanbieders geen invloed op de relatie tussen fastfood restaurants en BMI.   

De resultaten van Van Erpecum laten zien dat de blootstelling aan fastfood restaurants een onderdeel van de verklaring zouden kunnen zijn van de toename in overgewicht in de bevolking. Beleidsmaatregelen ten behoeve van een gezondere voedselomgeving zijn nodig om een gezonde leefstijl makkelijker te maken en de overgewicht-epidemie te tackelen.