Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Observe once again

Dementia in people with severe/profound intellectual (and multiple) disabilities
Promotie:Mw. M.B.G. (Maureen) Wissing
Wanneer:13 november 2023
Aanvang:16:15
Promotor:prof. dr. P.P. (Peter) De Deyn
Copromotors:dr. A.D. (Alain) Dekker, dr. A. (Aly) Waninge, J.S.M. Hobbelen
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Observe once again

Dementie mag niet worden vergeten bij mensen met (zeer) ernstige verstandelijke (en meervoudige) beperkingen 

Dementie is een steeds grotere uitdaging in de gehandicaptenzorg. Mensen met een verstandelijke beperking worden ouder, waardoor dementie vaker voorkomt. Vooral bij mensen met (zeer) ernstige verstandelijke (en meervoudige) beperkingen is het vaststellen van dementie moeilijk. Kennis en praktische handvatten waren nauwelijks beschikbaar. Dementie bij mensen met ernstige verstandelijke beperkingen bleek een vergeten onderwerp en daar moest verandering in komen.  

Relevantie van de diagnose dementie 

Wissing heeft hierin verandering gebracht door praktijkgericht onderzoek naar de relevantie van de diagnose dementie en observeerbare dementiesymptomen bij mensen met ernstige verstandelijke beperkingen uit te voeren. Op basis van onderzoeksresultaten ontwikkelde Wissing kennismodules en een diagnostisch hulpmiddel. De resultaten laten zien dat het stellen van de diagnose dementie bij mensen met ernstige verstandelijke beperkingen belangrijk is voor begrip en om geïnformeerde keuzes te maken. Echter, wanneer dementiesymptomen niet worden herkend kan er geen diagnose worden gesteld.  

Kennismodules  

Begeleiders en familieleden hebben kennis nodig om subtiele dementiesymptomen te kunnen observeren door ‘klein te kijken’. Welke dementiesymptomen dat zijn kan worden geleerd in de nieuwe vrij toegankelijke kennismodules. Daarin staat beschreven dat mensen met ernstige verstandelijke beperkingen en dementie veranderingen in cognitie, algemene dagelijkse levensverrichtingen, gedrag, motoriek en bijkomende gezondheidsproblemen laten zien. Deze veranderingen kunnen met het ontwikkelde diagnostisch hulpmiddel in kaart gebracht worden door gedragskundigen en psychodiagnostisch medewerkers.  

Met de ontwikkelde kennis en praktische handvatten is het aan zorgmedewerkers en familieleden om herhaaldelijk te observeren, zodat ze dementie bij mensen met ernstige verstandelijke beperkingen herkennen en diagnosticeren. Daarmee draagt het onderzoek van Wissing bij aan het (h)erkennen van dementie bij mensen met ernstige verstandelijke beperkingen