Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Lifestyle-related treatment modalities in hip and knee osteoarthritis care

A mixed-methods investigation of implementation determinants and strategies among healthcare professionals
Promotie:dr. S.E. (Sjoukje) Bouma
Wanneer:27 maart 2024
Aanvang:14:30
Promotors:dr. M. Stevens, dr. I. (Inge) van den Akker-Scheek, prof. dr. R.L. (Ron) Diercks, prof. L.H.V. (Lucas) van der Woude
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Lifestyle-related treatment modalities in hip and knee
osteoarthritis care

Leefstijlgerelateerde behandelmodaliteiten in de heup- en knieartrosezorg

Artrose is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening. Naar verwachting zullen er in 2040 ruim 2,5 miljoen mensen met artrose zijn in Nederland, waarmee het de meest voorkomende chronische ziekte zal zijn. De negatieve gevolgen hiervan zijn groot, zowel voor de patiënt (bijv. beperkingen in het dagelijks leven) als voor de maatschappij (bijv. hoge zorgkosten). Het is daarom belangrijk om artrose in een vroeg stadium te herkennen en te behandelen. Leefstijlaanpassingen in de vorm van meer bewegen en gewichtsverlies zouden de eerste stappen in de behandeling moeten zijn, alleen worden deze nog niet optimaal ingezet.

In dit proefschrift van Sjoukje Bouma is onderzoek gedaan naar de ervaringen van zorgprofessionals met het inzetten van leefstijlaanpassingen als behandeling van artrose. In het eerste deel werd onderzocht welke factoren zorgprofessionals hiervan weerhouden. De drie meest genoemde factoren waren: (1) organisatie van het Nederlandse zorgstelsel; (2) auditbeleid binnen de organisatie; en (3) leefstijlklimaat binnen de Nederlandse samenleving.

In het tweede deel werd onderzocht welke strategieën gebruikt kunnen worden om de inzet van leefstijlaanpassingen als behandeling van artrose te verbeteren. Het belangrijkste bleek om onderlinge relaties tussen betrokkenen te verbeteren. Dit toont het belang van een goede samenwerking tussen alle betrokken professionals binnen en buiten de gezondheidszorg.

Dit proefschrift laat zien dat zorgprofessionals zich bij het inzetten van leefstijlaanpassingen bij artrose vooral gehinderd voelen door maatschappelijke factoren en niet zozeer door persoonlijke factoren. Om de zorg voor patiënten met artrose te verbeteren is het niet alleen belangrijk dat professionals goed samenwerken, maar ook dat er op landelijk niveau veranderingen worden doorgevoerd.