Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Metabolic associated fatty liver disease: prevalence and determinants

Promotie:Mw. E.H. (Eline) Wouters-van den Berg
Wanneer:20 april 2022
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. R.K. (Rinse) Weersma, dr. R.P.F. Dullaart, prof. dr. K.N. (Klaas Nico) Faber
Copromotor:dr. J. Blokzijl
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Metabolic associated fatty liver disease: prevalence and
determinants

Metabolische gerelateerde leververvetting: prevalentie en determinanten

Non-alcoholische vette leverziekte (NAFLD) is een wereldwijd groot gezondheidsprobleem. Het is voorspeld dat dit de belangrijkste oorzaak van chronische leverziekten in de westerse wereld wordt in de aankomende jaren. Daarom is het belangrijk om de onderliggende pathofysiologische mechanismen verder te onderzoeken, aangezien dit mogelijk kan leiden tot betere preventiestrategieën en farmacologische behandeling. In haar proefschrift beschrijft Wouters-van den Berg de prevalentie en determinanten, metabole aspecten, genetische factoren en uitkomsten na levertransplantatie voor NAFLD. Dit proefschrift ondersteunt het gebruik van de nieuwe overkoepelende naam van NAFLD, nu hernoemd als metabool-geassocieerde vette leverziekte (MAFLD). Een naam die beter past bij het ziektebeeld, aangezien het vette leverziekte in de context van metabole dysfunctie betreft.

MAFLD komt hoogfrequent voor in de algemene populatie, met een verhoogde prevalentie van aanverwante comorbiditeiten zoals het metabool syndroom, diabetes en cardiovasculaire ziekten, wat onder andere beïnvloed wordt door branched-chained amino acids en een hoge zoutinname. MAFLD is een manifestatie van een veelvoorkomende cardio-metabole multisysteem aandoening met een hieruit volgend verhoogd cardiovasculair risico, wat mede veroorzaakt wordt door bestaande plasma lipoproteïne abnormaliteiten. Wouters-van den Berg beschrijft in haar proefschrift verschillende additionele mechanismen van lipoproteïne afwijkingen bij MAFLD, die allen bijdragen aan een verhoogd cardiovasculair risico. Daarbij beschrijft ze dat mensen met MAFLD een groot voordeel kunnen hebben van behandeling met statines, waarmee specifieke dyslipoproteïnemieën, zoals een verhoogd LDL-cholesterol (lage dichtheid lipoproteïne), behandeld en voorkomen kunnen worden.

Aanvullend beschrijft Wouters-van den Berg dat vet-homeostase ook beïnvloed wordt door schildklierhormonen en dat genetische factoren een effect hebben op de ontwikkeling van levervet. Dit proefschrift beschrijft de ontdekking van twee nieuwe genen met een verhoogd risico op MAFLD en een substantiële gelijke genetische architectuur tussen de Fatty Liver Index en magnetic resonance imaging proton density fat fraction (MRI-PDFF) als MAFLD steatose fenotypen. Hiermee wordt aangetoond dat de Fatty Liver Index een makkelijke en betrouwbare manier is om MAFLD te onderzoeken op populatieniveau. Daarbij is het causale effect tussen MAFLD-genen en de samenstelling van het darm-microbioom onderzocht. Hierbij werd geen causale relatie gevonden tussen MAFLD genen en het darm-microbioom en wordt verondersteld dat deze relatie (indirect) gemedieerd wordt door andere factoren. Als laatste beschrijft Wouters-van den Berg dat patiënten getransplanteerd voor niet-alcoholische steatohepatitis (NASH) cirrose meer kleine perioperatieve complicaties ontwikkelen op de korte termijn na levertransplantatie, maar dat ze geen verhoogde kans hebben op grote morbiditeit, mortaliteit of verminderde transplantaatoverleving.

CV Eline Wouters-van den Berg

Eline Wouters-van den Berg (1987) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna was zij werkzaam als arts-assistent bij de afdeling Maag- Darm- Leverziekten in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Haar promotieonderzoek vond plaats bij de afdeling Maag- Darm- Leverziekten van het UMCG. Na het afronden van haar promotie onderzoek gaat ze verder met haar opleiding tot Maag- Darm- Leverarts in het UMCG. De titel van haar proefschrift luidt: Metabolic Associated Fatty Liver Disease: prevalence and determinants.