Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Externalities, place-based policies and urban regeneration

Promotie:dr. N.M. (Niels) Kuiper
Wanneer:10 juli 2023
Aanvang:14:30
Promotor:prof. dr. ir. A.J. (Arno) van der Vlist
Copromotor:dr. M. (Mark) van Duijn
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Ruimtelijke Wetenschappen
Externalities, place-based policies and urban
regeneration

Wijkvernieuwing kan aantrekkelijkheid nabijgelegen buurten juist schaden

Niels Martijn Kuiper onderzocht de effectiviteit van gebiedsgericht beleid dat als doel heeft om stedelijke buurten te vernieuwen. Dergelijk beleid richt zich veelal op het aanpakken en het proberen te beïnvloeden van zogeheten ruimtelijke externe effecten. Ruimtelijke externe effecten, in het Engels bekend als spatial externalities, genereren marktinefficiënties waardoor bepaalde stedelijke buurten worden blootgesteld aan een gebrek aan bepaalde economische activiteiten of juist een buitensporige concentratie daarvan.

Lokale overheden over de hele wereld hebben gebiedsgericht-beleid omarmd om deze marktinefficiënties aan te pakken en zo specifieke stedelijke buurten te versterken of te herstellen. Er bestaan echter veel twijfels over de effectiviteit van dit type beleid. De vier empirische studies in het proefschrift van Kuiper onderzoeken verschillende ruimtelijke externe effecten die mogelijk kunnen worden aangepakt door gebiedsgericht beleid, en ze evalueren de effecten van twee specifieke voorbeelden van gebiedsgericht beleid op hun directe en nabije sociaaleconomische omgeving. De vier studies hebben betrekking op drie kernaspecten van steden: huisvesting en wonen, de detailhandel en stedelijke arbeidsmarkten.

Met andere woorden: hoewel gebiedsgericht beleid mogelijk een interessant beleidsinstrument is om bepaalde stedelijke buurten te vernieuwen of te versterken, moet rekening worden gehouden met het feit dat dit ten koste kan gaan van de aantrekkelijkheid van nabijgelegen buurten in de stad. Bijvoorbeeld doordat bedrijven uit deze buurten worden weggetrokken of doordat mensen met een relatief lage sociaaleconomische status juist naar deze buurten toe worden gedrukt. Oftewel: er ontstaat een politieke afweging of de verbetering die behaald wordt in de buurt waar het gebiedsgerichte beleid zich op focust, mogelijk wenselijker is dan deze negatieve ‘spillover’-effecten.