Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Ultrasound of Dupuytren's disease

an image of the future
Promotie:Mw. S. (Sanne) Molenkamp
Wanneer:06 oktober 2021
Aanvang:16:15
Promotor:prof. dr. P.M.N. (Paul) Werker
Copromotor:dr. D.C. (Dieuwke) Broekstra
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Ultrasound of Dupuytren's disease

Echografie van de ziekte van Dupuytren - een beeld van de toekomst

Op dit moment is de behandeling van de ziekte van Dupuytren gericht op de chirurgische behandeling van symptomen, die vaak terugkeren. In ernstige gevallen kunnen herhaalde operaties leiden tot vingeramputatie. Eén van de doelen van onderzoek op het gebied van deze ziekte is daarom een behandeling te ontwikkelen die gericht is op het voorkomen van verergering in een vroeg stadium. In haar proefschrift heeft Molenkamp de waarde van echografie voor patiënten met een vroeg stadium onderzocht. Er werd een systematische review van de literatuur verricht, welke liet zien dat echografie vooral meerwaarde lijkt te hebben bij het meten van ziektestadium en voor de evaluatie van niet-chirurgische behandelingen. Verder vond ze dat het opmeten van de grootte van knobbels betrouwbaar is met echografie, in het bijzonder wanneer opeenvolgende metingen worden uitgevoerd door dezelfde beoordelaar. Dit betekent dat echografie het effect van preventieve therapieën kan meten.

Molenkamp vond ook dat de hoeveelheid geluidsgolven die wordt weerkaatst door Dupuytren-weefsel is gerelateerd aan de hoeveelheid myofibroblasten, de cellen die verantwoordelijk zijn voor de bindweefselafzetting en kromstand van vingers. Dit betekent dat echografie waarschijnlijk kan worden gebruikt om knobbels te selecteren die het risico hebben op progressie en dus in aanmerking komen voor preventieve behandeling.

Ook is bekeken of echografie ziekteprogressie kan voorspellen, gemeten als groei van knobbels één jaar na meting en als recidief na minimaal invasieve chirurgie. Helaas waren deze bevindingen niet significant. Als laatste werd gevonden dat minimaal invasieve chirurgie (percutane naaldfasciotomie) geleid door echografie, veilig en effectief is.

 

CV Sanne Molenkamp Sanne Molenkamp (1989) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hierna was zij werkzaam als basisarts bij de afdelingen Chirurgie van het Martini ziekenhuis en Plastische Chirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), waarna zij begon aan haar opleiding tot plastisch chirurg in het UMCG. Haar promotieonderzoek vond plaats bij de afdeling Plastische Chirurgie van het UMCG aan de Rijksuniversiteit Groningen. De titel van haar proefschrift luidt: Ultrasound of Dupuytren's disease - an image of the future.