Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Diet and differentiation in the Roman province of Macedonia: a bioarchaeological approach

Promotie:Mw. C. (Chryssa) Vergidou
Wanneer:08 februari 2024
Aanvang:16:15
Promotor:prof. dr. S. (Sofia) Voutsaki
Copromotors:dr. E. Nikita, dr. I. Sverkos
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Letteren
Diet and differentiation in the Roman province of Macedonia:
a bioarchaeological approach

Bioarcheologie geeft meer zicht op voedingskeuzes in Romeins Macedonië

Chryssa Verdigou gebruikte voor haar promotie-onderzoek voedingsgegevens verkregen door macroscopische en stabiele-isotopen-analyse om de invloed van de lokale micro-ecologie, sociale status, geslacht en/of leeftijd op de voedingskeuzes van bewoners van twee verschillende, gelijktijdige gemeenschappen van de ‘alledaagse bevolking’ in Romeins Macedonië te onderzoeken. De paleopathologische resultaten voor Pontokomi-Vrysi suggereren een veerkrachtige gemeenschap, die hun levensonderhoud baseerden op landbouw. Als het gaat om consumptie waren sociale rollen gebaseerd op gender minder strikt. Wat betreft arbeid waren rollen meer gebaseerd op gender, mogelijk in het kader van fysieke kracht en/of maatschappelijke voorschriften.

Daarnaast laten de resultaten van de stabiele-isotopen-analyse voor Pontokomi-Vrysi en Nea Kerdylia-Strovolos belangrijke verschillen zien in dieet tussen de vindplaatsen, maar wat betreft geslacht en leeftijd is er binnen de vindplaatsen geen verschil. Deze resultaten onderbouwen een dieet voor beide gemeenschappen gebaseerd op C3 planten, waarbij het eiwitgehalte echter voortkomt uit de consumptie van gedomesticeerde planten en dieren met een variabele isotoopwaarde. Dit verschil is toe te schrijven aan regio-specifieke milieuparameters en antropogene verstoringen binnen het agro-pastorale economische spectrum dat de twee gemeenschappen kenmerkte, die op hun beurt beïnvloed werden door de micro-ecologische kenmerken van elke regio. De isotopenresultaten vormen ook een aanvulling op die van het orale gezondheidsonderzoek dat is uitgevoerd voor het Pontokomi-Vrysi-assemblage, en ondersteunen de afwezigheid van op leeftijd of geslacht gebaseerde voedselhiërarchieën in het huishouden van de ‘alledaagse’ Romeinse bevolking. Ondanks limiteringen laat dit onderzoek zien dat bioarcheologie de potentie heeft om aspecten van de sociale geschiedenis van de ‘gewone’ mensen van het verleden te belichten en ons begrip te vergroten van de dynamiek die de sociaal-culturele kaart van Macedonië haar kleur gaf na inwijding in het Romeinse Rijk.