Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

PET/MR imaging of neoplastic and inflammatory lesions

Promotie:Dhr. O.A. (Onofrio) Catalano
Wanneer:30 mei 2018
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. A. Signore, R.A.J.O. (Rudi) Dierckx, prof. dr. B. Rosen
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
PET/MR imaging of neoplastic and inflammatory lesions

PET/MRI veelbelovende hybride beeldvormingstechniek

De beeldvormingstechniek PET/MRI, die gebruik maakt van een combinatie van PET en MRI-scans, gebruikt de beste, sterke punten van oudere technologie en overwint een deel van hun zwaktes. Tot die conclusie komt Onofrio Catalano op basis van meerdere studies waarin deze nieuwe techniek werd gebruikt. Met een PET/MRI-scan kunnen meerdere processen in het lichaam tegelijk in beeld gebracht worden. Hoewel het onderzoek naar de mogelijkheden van PET/MRI-scans net is begonnen, acht Catalano het waarschijnlijk dat deze beeldvormingstechniek een steeds belangrijker rol zal spelen bij het opsporen van tumoren, uitzaaiingen en ontstekingen. Het UMCG beschikt sinds 2015 over een PET/MRI-scanner.

Een PET/MRI toestel combineert de voordelen van MR met die van een PET-scan. Een MRI-scan wordt gemaakt met behulp van een magneetveld en radiogolven. De signalen die dat oplevert, worden door een computer verwerkt tot een beeld met veel details. In een PET/MR toestel is een PET-scanner ingebouwd in een MRI-scanner. Voor een PET-scan wordt een kleine hoeveelheid radioactief suiker geïnjecteerd. Gebieden met kwaadaardige weefsels en ontstekingen gebruiken meer suiker en kunnen met een PET-scan in beeld worden gebracht. Een belangrijk voordeel van een PET/MRI scan is, behalve de hogere nauwkeurigheid, dat deze slechts een fractie van de straling van een PET/CT-scan gebruikt. Catalano verwachtte dat het een meer nauwkeurige stagering zou opleveren van de meeste tumoren in vaste organen, zoals de lever en de darmen.

De promovendus toont aan dat PET/MR, in een heterogene groep van 134 kankerpatiënten, beter kan bepalen in welk stadium de ziekte zich bevindt. Bij 18% van de patiënten die zo’n scan kregen, leidde dit tot een wijziging van de behandeling, in vergelijking met PET/CT op dezelfde dag. Andersom bleek dat bij 4.5% van de patiënten de PET/CT bevindingen niet zichtbaar waren op de PET/MR scan. Daarbij ging het om longknopen met een diameter van minder dan 6 millimeter. Catalano en zijn collega’s bevestigden de verbeterde stadiëring prestaties van PET/MR versus PET/CT in groepen patiënten met dezelfde vorm van kanker, zoals borst- of darmkanker. Dat gold ook voor het evalueren van uitzaaiingen, zoals uitzaaiingen in de botten bij borstkanker.

Onofrio Catalano (1972) is als ‘assistant professor radiology’ verbonden aan Harvard Medical School. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). De titel van Catalano’s proefschrift is: “PET/MR imaging of neoplastic and inflammatory lesions”.