Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Work participation following spinal cord injury

Promotie:dr. E.H. Roels
Wanneer:13 juni 2022
Aanvang:11:00
Promotors:prof. dr. M.W.M. (Marcel) Post, prof. dr. M.F. (Michiel) Reneman
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Work participation following spinal cord injury

Arbeidsparticipatie na een dwarslaesie

Een dwarslaesie, duidend op schade of letsel aan het ruggenmerg, is een relatief zeldzame aandoening die een gevolg kan zijn van een trauma zoals een val, verkeers-, sport- of geweldongeval; of een aandoening zoals een tumor, degeneratie van de wervelkolom, of een vasculair of inflammatoir probleem. Schade aan het ruggenmerg resulteert in meer of minder ernstige fysieke beperkingen die een impact hebben op alle levensaspecten. Personen met een dwarslaesie moeten vaak een intensief en lang revalidatietraject doorlopen met als doel optimale functionaliteit en participatie in de maatschappij inclusief betaald werk (arbeidsparticipatie). Arbeidsparticipatie biedt voordelen voor mensen met een dwarslaesie en de maatschappij. Toch blijft dit onderbelicht in de revalidatie en is de arbeidsdeelname van personen met een dwarslaesie laag (ongeveer 38% wereldwijd). Arbeidsrevalidatie ondersteunt personen met een dwarslaesie bij het hervatten/vinden van werk, onduidelijk is echter wat de beste ingrediënten voor arbeidsrevalidatie zijn. 

Roels had als overkoepelend doel van haar proefschrift bij te dragen aan optimale arbeidsrevalidatie voor mensen met een dwarslaesie. Dit doel is bereikt via verschillende onderzoeken. Uit een systematisch literatuuronderzoek naar de effectiviteit van interventies ter bevordering van arbeidsparticipatie is geconcludeerd dat een programma gebaseerd op de principes van supported employment tewerkstelling bevordert. Een internationale survey concludeerde dat systemen en praktijken van arbeidsrevalidatie verschilden tussen centra, maar dat de barrières gelijkaardig waren. Een multicenter, cross-sectionele studie concludeerde dat leeftijd, geslacht, relatie, opleiding, tijd sinds laesie en zelf-gerapporteerde pijn-gerelateerde arbeidsbeperkingen een verband toonden met arbeidsparticipatie; verschillende types van pijn waren niet gerelateerd. Een omvattend valide instrument is noodzakelijk om arbeidsgerelateerd functioneren te meten. De meeteigenschappen van de Work Rehabilitation Questionnaire (WORQ) werden geanalyseerd bij personen met een fysieke beperking. Interne consistentie en test–hertest betrouwbaarheid waren goed. Echter, een mixed methods studie toonde aan dat de inhoudsvaliditeit van de WORQ zonder toegevoegde dwarslaesie-specifieke items onvoldoende is voor gebruik bij personen met een dwarslaesie. 

De bewijsvoering en ideeën die voortkomen uit dit proefschrift vormen een achtergrond voor mogelijke best practice arbeidsrevalidatie en verder onderzoek.