Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Motion monitoring for moving targets treated with pencil beam scanned proton therapy

Promotie:Mw. L.A. (Lydia) den Otter
Wanneer:20 oktober 2021
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. S. Both, prof. dr. J.A. (Hans) Langendijk
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Motion monitoring for moving targets treated with pencil beam
scanned proton therapy

Bewegingsmonitoring voor bewegende tumoren die worden behandeld met potloodbundel gescande protonentherapie

In Nederland worden jaarlijks meer dan 2.500 en 10.000 patiënten gediagnosticeerd met respectievelijk slokdarmkanker en (niet-kleincellige) longkanker. Radiotherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling van deze soorten kanker, vaak in combinatie met chirurgie of chemotherapie of aanvullend met immunotherapie. Bij radiotherapie wordt de tumor lokaal en met hoog energetische straling bestraald. Het primaire doel daarbij is het bereiken van locoregionale tumorcontrole waarbij de omringende gezonde weefsels en organen zoveel mogelijk worden gespaard om daarmee de kans op complicaties zo klein mogelijk te houden. Sinds een paar jaar is protonentherapie beschikbaar in Nederland. Deze manier van bestralen is extra gevoelig voor beweging in het te behandelende doelgebied (bijvoorbeeld de ademhaling). Daarom heeft Den Otter in haar proefschrift aandacht besteed aan diverse aspecten die te maken hebben met het bestralen van bewegende tumoren in de longen en slokdarm met protonentherapie.

Is het bijvoorbeeld nodig om dagelijks de tumorbeweging in kaart te brengen voorafgaand aan de dagelijkse bestraling, of is wekelijks ook voldoende om een goed beeld te hebben? Is een ademhalingstechniek om de beweging te beperken reproduceerbaar genoeg voor protonentherapie? Ook is er gekeken naar een 4D-beeldvormingstechniek om dagelijks met voldoende beeldkwaliteit de beweging te monitoren van de tumor.

Tot slot is er een methode ontwikkeld om een correctie te kunnen doorvoeren bij slokdarmtumoren voorafgaand aan de bestraling, mocht de beweging heel erg afwijkend zijn van de dagen ervoor. Met deze onderzoeken draagt Den Otter bij aan het verbeteren van de behandeling van bewegende tumoren met protonentherapie.

CV Lydia den Otter Lydia Anneke den Otter (1991) studeerde Technical Medicine aan de Universiteit van Twente. Daarna was zij werkzaam als promovendus bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) op de afdeling Radiotherapie. Haar promotieonderzoek vond plaats bij het UMCG en aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze is momenteel werkzaam bij het Rode Kruis als coördinator hulpverlening. De titel van haar proefschrift luidt: Motion monitoring for moving targets treated with pencil beam scanned proton therapy.