Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Fluorescence-guided endoscopy and surgery

Clinical applications for optical imaging agents
Promotie:S.J. de Jongh
Wanneer:02 september 2020
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. R.K. (Rinse) Weersma, prof. dr. G.M. (Gooitzen Michell) van Dam
Copromotor:prof. dr. W.B. Nagengast
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Fluorescence-guided endoscopy and surgery

Klinische toepassingen van fluorescentie-geleide endoscopie en chirurgie

Fluorescentie beeldvorming is een nieuwe, opkomende techniek die in de toekomst mogelijk gebruikt zou kunnen worden om tumoren van het spijsverteringskanaal beter zichtbaar te maken. Dit blijkt uit het proefschrift van Steven de Jongh, waarin hij uitlegt dat fluorescentie beeldvorming het mogelijk maakt om bepaalde veranderingen op celniveau reeds in een vroeg stadium van het ziekteproces zichtbaar te maken. Hiervoor worden gerichte, fluorescent-gelabelde middelen (fluorescente tracers) aan een patiënt toegediend. Deze fluorescente tracers binden zich specifiek aan bepaalde eiwitten of receptoren, die door ziekte verhoogd tot expressie worden gebracht, waardoor het contrast tussen goed- en kwaadaardig weefsel verbeterd kan worden.

De huidige gouden standaard voor het detecteren van tumoren van het spijsverteringskanaal is een inwendig kijkonderzoek (wit-licht endoscopie) door de maag-darm-lever (MDL) arts. De morfologische kenmerken en veranderingen waarmee de voorstadia van deze tumoren zich initieel presenteren, blijken echter vaak subtiel en moeilijk te onderscheiden van omliggend, gezond weefsel. Door wit-licht endoscopie te combineren met fluorescentie-geleide endoscopie zou de vroege detectie van de voorstadia van slokdarmkanker en van dikke darmpoliepen mogelijk verbeterd kunnen worden.

Daarnaast is een tumor-vrij snijvlak van groot belang voor de prognose en overleving van een patiënt. Tijdens een operatie is de chirurg echter slechts aangewezen op visuele en tactiele informatie om onderscheid te maken tussen goed- en kwaadaardig weefsel. Fluorescentie beeldvorming geeft de chirurg ‘real-time’ feedback over de locatie en snijvlakken van de tumor tijdens operaties van mondholtekanker, dikke darmkanker met uitzaaiingen op het buikvlies en endeldarmkanker. De eerste resultaten van fluorescentie-geleide endoscopie en chirurgie zijn veelbelovend en vormen een solide basis voor vervolgonderzoek naar deze techniek.

CV Steven de Jongh

Steven de Jongh (1990) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn studie was hij werkzaam als arts-onderzoeker in de Optical Molecular Imaging Groningen onderzoeksgroep op de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten en Chirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Na zijn promotieonderzoek heeft de Jongh gewerkt als arts-assistent niet in opleiding tot specialist (ANIOS) op de afdeling Chirurgie van het Martini Ziekenhuis Groningen en momenteel is hij werkzaam als ANIOS plastische chirurgie in het Slingeland Ziekenhuis Doetinchem. De titel van zijn proefschrift luidt: "Fluorescence-guided endoscopy and surgery: clinical applications for optical imaging agents".