Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Stable isotope analysis of water

Applications in water cycle, food authenticity and biological energy expenditure research
Promotie:Mw. X. (Xing) Wang
Wanneer:01 november 2021
Aanvang:09:00
Promotors:prof. dr. H.A.J. (Harro) Meijer, prof. dr. G. (Gertjan) van Dijk
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Stable isotope analysis of water

Nieuwe meettechnieken voor stabiele isotopen in water

De analyse van stabiele isotopenverhoudingen van waterstof en zuurstof in water wordt in veel onderzoeksgebieden toegepast. Xing Wang beschrijft in haar proefschrift allereerst haar meettechnieken. Ze gebruikte een laser-optische methode, die grote voordelen heeft in vergelijking met de traditionele analysemethode Isotopen Ratio Massa Spectrometrie (IRMS). Vervolgens demonstreert Wang drie toepassingen.

De eerste is een nieuwe, nauwkeurige methode om de zogenaamde ijs-water isotopenfractioneringsfactor te bepalen, één van een aantal belangrijke grootheden die nodig zijn voor het gebruik van isotopen bij het bestuderen van de wereldwijde watercyclus. De tweede toepassing is voor de isotopenanalyse van water en ethanol in wijn voor authenticiteitsonderzoek. Wang gebruikte het optische instrument met een geavanceerde correctie voor de andere bestanddelen in wijn, een methode die sneller en goedkoper is dan de officiële IRMS-methodes om bijvoorbeeld de herkomst van de wijn te verifiëren. Ze onderzocht ook de mogelijkheid om het gebruik van nog een andere, gecompliceerde methode (Nucleaire Magnetische Resonantie) voor wijnauthenticiteit te vervangen.

De derde toepassing is gericht op onderzoek naar energieverbruik door organismen, in dit geval bij muizen. Met optische metingen kon Wang deze methode uitbreiden door aanvullend de tweede zeldzame isotoop van zuurstof te gebruiken, waardoor 'dubbel gelabeld water' 'drievoudig gelabeld water' (TLW) wordt, en ze toonde aan dat deze uitbreiding de analyse robuuster en nauwkeuriger maakte. Sterker nog, het stelde haar in staat om de mogelijke oorzaak van het verschil tussen het energieverbruik door de DLW-methode (nu TLW) en met behulp van indirecte calorimetrie te achterhalen.

Xing Wang voerde haar promotieonderzoek uit bij de afdeling Isotopenonderzoek van het ESRIG - Energy and Sustainability Research Institute Groningen met financiering via de Chinese Scholarship Council. Ze werkt nu als Senior Researcher bij Wuxi Biologics