Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Dynamics of the salt marsh biomes in response to inundation

Promotie:D.E. (Edisa) Garcia-Hernandez, MSc
Wanneer:11 januari 2022
Aanvang:16:15
Promotors:J. (Joana) Falcao Salles, Prof, prof. dr. M.P. Berg, prof. dr. ir. C. (Chris) Smit
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Dynamics of the salt marsh biomes in response to inundation

Invloed kwelderoverstromingen op samenspel zeegras, vlokreeften en micro-organismen

Edisa Garcia-Hernandez onderzocht de wijze waarop de tripartiete interactie van plant-dier-microbiota reageert op een omgevingsverandering, in dit geval de overstromingsfrequentie. Hierbij richtte zij zich in het bijzonder op de interacties tussen drie componenten van de leefgemeenschappen van het eind-successie stadium van een kwelderecosysteem in West-Europa. Deze drie hoofdrolspelers zijn het hoge gras Elytrigia atherica (Zeekweek), de gravende, zich met strooisel voedende terrestrische vlokreeft Orchestia gammarellus, en microben - met andere woorden, de microbiota van bodem, planten en vlokreeften.

De resultaten tonen aan dat kwelderhoogte, als maatstaf voor de overstromingsfrequentie, een belangrijke bepaler is van bodemeigenschappen, die zowel de macro- als de microbiota beïnvloedt. Echter, de invloed van deze milieuveranderingen, varieerde van het organisme, wat van invloed was op hun microbioomsamenstelling. Enerzijds werd de bacteriële samenstelling van het spijsverteringskanaal van O. gammarellus niet significant beïnvloed door kwelderhoogte, mogelijk vanwege de lage impact van de lokale omgeving op de levensgeschiedenis en tolerantiekenmerken van de gastheer. Aan de andere kant is er een sterk effect van hoogte op de eigenschappen en samenstelling van de bacteriële gemeenschap in de rhizosfeer en wortelendosfeer van E. atherica. Bovendien had de interactie tussen O. gammarellus en E. atherica een andere invloed op de functionele en taxonomische samenstelling van bodembacteriën dan elk component afzonderlijk.

Al met al benadrukt dit proefschrift het belang van het betrekken van macro-organismen in microbieel bodemonderzoek en vice versa, aangezien hun reactie op verstoringen nauw met elkaar verbonden is.