Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Extrinsic and intrinsic cues involved in BCR-ABL induced leukemogenesis

Establishing an ectopic humanized niche xenograft model and the study of metabolic alterations in chronic myeloid leukemia
Promotie:Mw. P.S. (Pallavi) Sontakke
Wanneer:28 september 2016
Aanvang:16:15
Promotors:prof. dr. J.J. (Jan Jacob) Schuringa, prof. dr. E. (Edo) Vellenga
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Extrinsic and intrinsic cues involved in BCR-ABL induced
leukemogenesis

Nabootsing chronische leukemie in nieuw muismodel

Pallavi Sontakke ontwikkelde een nieuw muismodel om een ernstige vorm van leukemie, chronische myeloïde leukemie, beter te kunnen bestuderen. Er bestaat weliswaar al een medicijn dat specifiek aangrijpt op het eiwit dat deze vorm van bloedkanker veroorzaakt waardoor de ziekte niet langer dodelijk is, maar patiënten moeten dat medicijn levenslang blijven slikken, en het is niet effectief bij een terugkeer van de leukemie. In Sontakke’s muismodel wordt de omgeving van het humane beenmerg nagebootst. Ook bestudeerde zij de celmechanismen die de stofwisseling van leukemische stamcellen kunnen veranderen.

Ons bloed bestaat uit plasma (heldere, gelige vloeistof) en meer dan tien verschillende celtypes met verschillende functies. Het wordt beschouwd als één van de meest regeneratieve en plastische weefsels, omdat per minuut miljoenen bloedcellen vervangen worden door nieuwe. Alle bloedceltypen worden gevormd uit zogenoemde hematopoietische stamcellen (HSCs) die zich in ons beenmerg bevinden. Deze cellen zijn erg zeldzaam, ze hebben een capaciteit tot zelfvernieuwing, en ze kunnen ook verschillende typen bloedcellen produceren. Bij chronische myeloïde leukemie hopen zich witte bloedcellen op in het beenmerg, waar ze de aanmaak van andere bloedcellen verstoren. In de meeste gevallen ontstaat de ziekte door een genetische fout.

Om een humane omgeving na te kunnen bootsen in de muizen, maakte Sontakke gebruik van een methode waarin keramische deeltjes met menselijke cellen werden geïmplanteerd onder de huid van de muizen. Deze stromale cellen (‘steuncellen’) bleken in staat om te differentiëren in verschillende celtypen die ook voorkomen in de normale beenmergomgeving. Met behulp van de nieuwe muismodellen kan chronische myeloïde in detail bestudeerd worden. Dit kan in de toekomst hopelijk ook bijdragen aan het ontwikkelen en testen van nieuwe medicijnen.

Pallavi Sontakke (1987) behaalde haar mastertitel Moleculaire Biologie aan de universiteit van Skövde (Zweden). Ze verrichtte haar promotieonderzoek binnen onderzoeksinstituut CRCG van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd gefinancierd door KWF Kankerbestrijding. Sontakke is inmiddels als onderzoeker verbonden aan het Georg Speyer Haus (Frankfurt).