Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

On the crossroads of history

Politics of history in Ukraine and questions of identity in Post-Cold War Europe (1991 – 2019)
Promotie:dr. N.A. (Nicolaas) Kraft van Ermel
Wanneer:22 juni 2020
Aanvang:16:15
Promotors:prof. dr. J.S.A.M. (Hans) van Koningsbrugge, prof. dr. W. Coudenys
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Letteren
On the crossroads of history

Oekraïne: vermalen tussen tegengestelde interpretaties geschiedenis

Sinds de ongelukkige gebeurtenissen van 2013-2014 wordt Oekraïne gekenmerkt door binnen- en buitenlandse beroering. De Russische inlijving van de Krim was de eerste annexatie van grondgebied van een Europese staat sinds de Tweede Wereldoorlog. Het neerhalen van Malaysia Airlines vlucht MH17 choqueerde eveneens de wereld. Volgens promovendus Nicolaas Kraft van Ermel heeft het politieke gebruik van geschiedenis bijgedragen aan het uitbreken van de 'Oekraïnecrisis' in 2013-2014.

Conflicterende percepties van het verleden zijn essentiële elementen van de zogenaamde ‘Oekraïnecrisis’. Kraft van Ermel laat zien dat het politieke gebruik van geschiedenis niet zomaar uit de lucht is komen vallen. Sinds Oekraïne in 1991 onafhankelijk is geworden hebben politici en historici geprobeerd de gecompliceerde geschiedenis van het land te herinterpreteren. Geïnspireerd door nationalistische ideologie poogden zij Oekraïne een “Europese geschiedenis” te geven. Daarop volgde een krachtige reactie door aanhangers van de oude Sovjetinterpretatie van de Oekraïense geschiedenis. Dit politieke spel creëerde een geladen atmosfeer waarbinnen beide kampen de Oekraïense samenleving polariseerden rondom twee extremen.

Oekraïne is hierin niet uniek: sinds 1991 hebben historici en politici in Europa en Rusland ook geprobeerd hun geschiedenis opnieuw te interpreteren. Terwijl postcommunistisch Europa een herwaardering wenste van de betekenis van totalitaire heerschappij van communisten en nazi’s, poogde West-Europa juist een narratief te beschermen dat nazimisdaden ziet als de zwartste bladzijde van de geschiedenis. Rusland daarentegen is steeds afhankelijker van het beeld van de Tweede Wereldoorlog als een grootse triomf. Door de ontwikkelingen in Oekraïne met andere Europese en Russische ervaringen te contrasteren stelt Kraft van Ermel vragen over wat de geschiedenis in ons heden betekent. Europa moet volgens hem opnieuw nadenken over de geschiedenis van de twintigste eeuw om Europese integratie van een betere basis te voorzien. Een nieuwe weging van de Tweede Wereldoorlog, nazimisdaden (de holocaust) en communistische misdaden is daarbij noodzakelijk, stelt Kraft van Ermel. De uitdaging daarbij is een opvatting van geschiedenis te creëren die zowel in West- als in Oost-Europa gedeeld kan worden.