Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

An HI perspective on galaxies 2.5 billion years ago

Promotie:Mw. A.R. (Avanti) Gogate
Wanneer:21 maart 2022
Aanvang:12:45
Promotors:prof. dr. M.A.W. (Marc) Verheijen, prof. dr. J.M. (Thijs) van der Hulst
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
An HI perspective on galaxies 2.5 billion years ago

Kijken naar de evolutie van sterrenstelsels

Zoals wordt aangenomen in een van de populairste kosmologische modellen, bekend als Lambda CDM (ΛCDM), zijn sterrenstelsels gevormd en geëvolueerd binnen verdichtingen van donkere materie, de zogeheten halo’s van donkere materie. Dit vindt plaats door de samensmelting van kleinere, minder complexe systemen. De eigenschappen van sterrenstelsels worden volgens dit model bepaald door hun intrinsieke kenmerken (nature) enerzijds en de invloed van de omgeving waarin ze zich bevinden (nurture) anderzijds.

Een vollediger beeld van de wijze waarop de sterrenstelsels die we nu zien in de loop van de tijd zijn geëvolueerd, wordt verkregen door kennis over de stellaire populaties te combineren met de gasinhoud van sterrenstelsels. Met name het atomaire waterstofgehalte (HI) in sterrenstelsels is van essentieel belang voor de stervorming en de evolutie van sterrenstelsels omdat het een uniek inzicht geeft in het samenspel tussen het HI gas en de omgeving van een sterrenstelsel. Omdat telescopen nauwelijks gevoelig genoeg zijn voor diepe HI waarnemingen is er evenwel weinig bekend over het gedrag van HI over het verloop van de kosmische tijd sinds de oerknal.

In haar proefschrift presenteert Avanti Gogate de gegevens en resultaten van de Blind Ultra-Deep HI Environmental Survey (BUDHIES). Dit is een van de weinige, blind opgezette waarneemcampagnes om HI te meten, en waarin 166 sterrenstelsels in kaart zijn gebracht die zijn gedetecteerd in verschillende kosmische omgevingen op een roodverschuiving z~0,2 (wat wil zeggen dat er ongeveer 2,5 miljard jaar wordt teruggekeken in de tijd). De evolutie van het HI gas in sterrenstelsels is in detail onderzocht door het bepalen van de HI-massafunctie en de Tully-Fisher-relatie, waarbij ook gebruik is gemaakt van informatie over de optisch waargenomen sterrenstelsels en overige ondersteunende data. Gogate biedt tevens een referentiekader voor toekomstige HI-waarnemingen waarin mogelijk de beperkingen van de huidige generatie van radiotelescopen zullen zijn opgeheven.

Avanti Gogate verrichtte haar pormotieonderzoek bij de afdeling Sterrenkunde van het Kapteyn Instituut, met financiering via een VICI-beurs van NWO. Zij werkt nu als model validator bij de Rabobank.