Triggering a change
Promotie: | dr. A. (Anniek) Hartman-Heerschop |
Wanneer: | 17 mei 2023 |
Aanvang: | 12:45 |
Promotors: | dr. R.M. (Raoul) Bongers, prof. dr. C.K. (Corry) van der Sluis |
Waar: | Academiegebouw RUG |
Faculteit: | Medische Wetenschappen / UMCG |

Schakelgedrag bij multi-articulerende handprothesen
Functioneel gebruik van een prothese in de dagelijkse setting vereist niet alleen een goede controle over het openen en sluiten van een handprothese, maar ook het vermogen om zonder moeite te kunnen schakelen tussen beschikbare grepen. Gebrek aan controle, of het gevoel van gebrek aan controle, zorgt voor een hoger risico op het niet meer dragen van de prothese. Mogelijkheden om dit risico te verkleinen zitten in een beter onderbouwde keuze voor een bepaald type prothese en in voldoende en gepaste training met de gekozen prothese.
In haar onderzoek heeft Heerschop zich verdiept in trainingsstrategieën voor multi-articulerende myo-elektrische handprothesen, die bestuurd worden met behulp van spiersignalen die op de huid van de onderarm worden gemeten; myosignalen. Deze myosignalen worden zowel gebruikt voor het openen en sluiten van de hand als voor het schakelen tussen griptypes. Met de verschillende griptypes kunnen verschillende voorwerpen, zoals een koffiekopje of een potlood, nauwkeuriger worden vastgepakt. Het doel van dit proefschrift was om te onderzoeken hoe de productie van triggers, nodig om te wisselen tussen de griptypes, getraind kan worden. Omdat training normaal gesproken bestaat uit veel herhaling van dezelfde taken, kan het als saai en vermoeiend worden ervaren. Daarom is er binnen het onderzoek gekeken naar de mogelijkheden van het gebruiken van een computerspel als trainingsmethode.
Naast onderzoek naar verbetering binnen de trainingen met het computerspel, is in de periode na de training onderzocht of verbetering binnen de training met het spel zou leiden tot verbeteringen in het prothesegebruik in activiteiten in het dagelijks leven. Uit de resultaten bleek dat motorisch leren met betrekking tot het besturen van armprothesen zeer complex is en dat de training moet worden aangepast aan het lerende individu. Het ontwikkelde spel had specifieke voordelen en kan een veelbelovende aanvulling zijn op de huidige revalidatie praktijk.
CV Anniek Heerschop
Anniek Heerschop (1989) studeerde Technische Geneeskunde aan de Universiteit Twente. Na haar afstuderen in 2015 startte ze een promotieproject bij de afdeling Bewegingswetenschappen in Groningen dat resulteerde in dit proefschrift. In 2017 besloot ze haar promotieproject te combineren met het werken bij Technical Support op dezelfde afdeling. In 2021 is zij ook docent geworden bij deze afdeling, waar ze nu het vak Skillslab geeft. Na het afronden van haar proefschrift zal ze blijven werken bij de afdeling Bewegingswetenschappen, zowel bij de Technische Ondersteuning en als docent. De titel van haar proefschrift luidt: Triggering a change. Switching behaviour in multi-articulating hand prostheses.