Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Cell wall deformation and Staphylococcus aureus surface sensing

Promotie:Dhr. A.K. (Akshay) Harapanahalli
Wanneer:16 december 2015
Aanvang:09:00
Promotors:prof. dr. H.C. (Henny) van der Mei, H.J. (Henk) Busscher
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG

Ziekteverwekkende bacterie past zich aan implantaat aan

Staphylococcus aureus, een ziekteverwekkende bacterie, maakt gebruik van verschillende hechtingstactieken voor verschillende biomaterialen waaruit implantaten bestaan. Daardoor is de bacterie zo moeilijk te bestrijden met antibiotica. Die conclusies trekt Akshay Harapanahalli in zijn promotieonderzoek naar bacteriële contaminatie van implantaten.

De belangrijkste reden dat een implantaat, zoals bijvoorbeeld een nieuwe heup, een hartklep of een kaakgewricht, niet goed door het lichaam wordt geaccepteerd, is de hechting van een laagje bacteriën op het implantaat-oppervlak. Zo’n biofilm is heel sterk en daardoor moeilijk met antibiotica te bestrijden. Wetenschappers bestuderen tot in detail wat er gebeurt wanneer ziekteverwekkende bacteriën zich op implantaten nestelen. Het onderzoek van Harapanahalli past in deze context. Hij bestudeerde de hechtingskrachten tussen de ziekteverwekkende bacterie Staphylococcus aureus en drie veelgebruikte biomaterialen, waaronder roestvrij staal en polyethyleen. Harapanahalli reconstrueerde de hechtingskrachten met behulp van geavanceerde technieken zoals ‘atomic force microscopy’ (AFM) en ‘surface enhanced fluorescence’ (SEF).

De promovendus stelde vast dat de hechtingskrachten, gemeten in nanonewton, voor de drie biomaterialen aanzienlijk verschillen. Ook concludeert hij dat deze hechtingskrachten, na hechting van de bacteriën op roestvrij staal, zorgen voor een vervorming van de celwand. Dat zou volgens hem kunnen komen door een directe invloed van de hechtingskrachten op de genexpressie in de bacterie. Deze bevindingen kunnen helpen bij het ontwikkelen van nieuwe strategieën om de bacterie effectief te bestrijden.

Akshay Harapanahalli (1982) behaalde zijn mastertitel Medical Pharmaceutical Science aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek binnen het W.J. Kolff Instituut van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd gefinancierd door het UMCG en de Jan Kornelis de Cock Stichting.