Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Monitoring and mitigation of the sound effects of hydrocarbon exploration activities on marine mammal populations

Promotie:Dhr. K.C.A. (Koen) Broker
Wanneer:24 september 2021
Aanvang:16:15
Promotor:P.J. (Per) Palsboll, Prof
Copromotor:dr. C.J. Camphuijsen
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Monitoring and mitigation of the sound effects of hydrocarbon
exploration activities on marine mammal populations

Geluidseffecten van olie- en gaswinning op zeezoogdierpopulaties

 

Het geluid van offshore exploratie- en productieactiviteiten kan op zeezoogdieren effecten hebben die variëren van (tijdelijke) gehoordrempelverschuiving tot verstoring van de communicatie tussen de dieren onderling of zelfs gedragsveranderingen. Afhankelijk van intensiteit en duur en zonder de toepassing van voldoende dempingsmaatregelen kan dit gevolgen hebben voor de populatie. Koen Broker deed onderzoek om de bescherming van zeezoogdieren te kunnen verbeteren.

Broker: ‘Het doel van dit onderzoek was een verbeterde bescherming van zeezoogdieren tijdens het uitvoeren van Exploratie- en Productie(E&P)-activiteiten door meer inzicht te krijgen in de volgende thema’s: (1) verbetering van de kennis over risicomanagement, (2) doeltreffendheid van mitigatiemaatregels, (3) verbeterde monitoring technologieën, (4) implementatie van geavanceerde monitoring- en mitigatiemaatregelen, en (5) metingen van tot nu toe niet beoordeelde E&P-activiteiten.

In deze studie worden monitoring- en mitigatieprogramma’s voor zeezoogdieren, die onderdeel vormden van E&P-activiteiten, gebruikt om deze thema’s verder uit te werken. Behandelde onderwerpen zijn het gebruik van autonome camerasystemen bij vliegtuigtellingen van een narwalpopulatie, langetermijn foto-identificatiestudies naar westerse grijze walvissen om de plaatstrouwheid aan hun zomerfoerageergebieden te bepalen, verminderen van de gedragsverandering binnen deze populatie tijdens een seismisch onderzoek vlakbij deze foerageergebieden, en het gebruik van passieve akoestische monitoring om seismische pulsen en booractiviteit te karakteriseren, evenals de aanwezigheid van zeezoogdieren in afgelegen arctische gebieden.

Een samenvatting wordt gegeven, inclusief de identificatie van toekomstige onderzoeksbehoeften. Er worden conclusies en met specifieke aanbevelingen gemaakt die zullen bijdragen aan ons vermogen om de risico’s van geluid van E&P activiteiten op zeezoogdieren beter te kunnen beoordelen en te beperken.’