Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Nutritional opportunities and challenges after bariatric surgery

Promotie:Mw. M. (Merel) van den Broek
Wanneer:08 mei 2023
Aanvang:12:45
Promotor:dr. A. van Beek
Copromotor:dr. N.J.G.M. Veeger
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Nutritional opportunities and challenges after bariatric
surgery

Nutritionele kansen en uitdagingen na bariatrische chirurgie

Obesitas is een ernstig gezondheidsprobleem en momenteel is bariatrische chirurgie (gewichtsverliesoperaties, zoals de gastric bypass) de meest effectieve langetermijnbehandeling. Van den Broek had als hoofddoel van haar proefschrift om bij te dragen aan de optimalisatie van de zorg na bariatrische chirurgie.

In het eerste deel van haar proefschrift - Nutritional opportunities (voeding als mogelijkheid) -onderzocht ze hoe voeding, in het bijzonder eiwitten en hun bouwstenen de aminozuren, nuttig kunnen zijn om de resultaten van een gastric bypass te optimaliseren. Ze keek onder andere naar de invloed van aminozuren in het bloed op het gevoel van honger/verzadiging en bijbehorende hormonen. Ook keek ze met een maaltijdtest met twee verschillende eiwitten, variërend in aminozuursamenstelling, naar het verschil in effect van deze eiwitten op honger, verzadiging en de bijbehorende hormonen.

In het tweede deel - Nutritional challenges (voeding als uitdaging) - deed Van den Broek onderzoek naar het voorkomen en de oorzaak/bijdragende factoren van post-bariatrische hypoglycemie, een complicatie na bariatrische chirurgie waarbij patiënten 1-2 uur na een maaltijd een te lage glucoseconcentratie hebben. In de volksmond wordt dit een ‘hypo’ genoemd, en in ernstige gevallen kan dit leiden tot flauwvallen of coma. In de onderzoeken werd gebruikgemaakt van een maaltijdtest, waarna in het bloed werd gekeken naar de glucoseconcentratie en verscheidene hormonen/galzuren. Ook werd gekeken of de proefpersonen klachten hadden van deze post-bariatrische hypoglycemie en of het lichaam hierop adequaat kan reageren met een stressreactie. Een extra focus werd gelegd op proefpersonen met een cholecystectomie (galblaasverwijdering), om de invloed hiervan op de ‘hypo’ te evalueren.

CV Merel van den Broek

Merel van den Broek (1989) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Haar promotieonderzoek vond plaats in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en was een samenwerking tussen het MCL, Centrum Obesitas Noord Nederland, de RUG/Campus Fryslân (voorheen University Campus Fryslân) en de afdeling Endocrinologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. De titel van haar proefschrift luidt: Nutritional opportunities and challenges after bariatric surgery.