Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Pulse pressure as a haemodynamic variable in systolic heart failure

Promotie:Dhr. C.J. (Colin) Petrie
Wanneer:12 september 2016
Aanvang:16:15
Promotors:prof. dr. A.A. (Adriaan) Voors, prof. dr. D.J. (Dirk Jan ) van Veldhuisen
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Pulse pressure as a haemodynamic variable in systolic heart
failure

Lage polsdruk kan wijzen op slechte hartfunctie

Een lage polsdruk, het verschil in bloeddruk tijdens het samentrekken en ontspannen van de hartspier, kan voorspellen welke hartpatiënten een hoger risico lopen om complicaties te ontwikkelen. Daarbij geldt dat een lagere polsdruk een voorspeller is voor een slechtere prognose voor de patiënt. Deze conclusie uit het onderzoek van cardioloog Colin Petrie lijkt bovendien in tegenspraak met eerder onderzoek, waarin juist een verband werd gelegd tussen een hoge polsdruk en het optreden van complicaties bij patiënten met  hart- en vaatziekten.

Onze bloeddruk wordt altijd uitgedrukt in twee cijfers. De hoogste waarde meet de bloeddruk op de bloedvaten wanneer het hart samentrekt, de laagste waarde doet datzelfde tijdens het ontspannen van de hartspier. Wanneer onze bloeddruk zich tussen 120 en 80 bevindt, levert dat een polsdruk op van 40 mm Hg. Petrie concludeert dat in patiënten met een gevorderd stadium van hartfalen een lage polsdruk een voorspeller is voor het overlijdensrisico.

Deze bevindingen lijken in tegenspraak met eerder onderzoek. Volgens Petrie is het belangrijk om hier een onderscheid te maken tussen twee onderliggende oorzaken. Een hoge polsdruk bij patiënten met hart- en vaatziekten wijst op stijve bloedvaten, geassocieerd met een slechte prognose. Bij patiënten met ernstig hartfalen wijst een lage polsdruk juist op een slechte hartfunctie, eveneens een grote risicofactor voor complicaties. Omdat voor het meten van de polsdruk alleen een simpele bloeddrukmeting nodig is, kunnen deze bevindingen helpen om hartpatiënten met de grootste risico’s eenvoudig op te sporen.

Colin Petrie (1973) studeerde geneeskunde aan de universiteit van Aberdeen (Schotland). Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Cardiologie en binnen onderzoeksinstituut GUIDE van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Petrie werkt als NHS consultant cardiologist in Glasgow, Schotland.