Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Cerebellar development and medulloblastoma

Origins and the role of the epigenome
Promotie:Mw. M.J. (Marlinde) Smit
Wanneer:04 oktober 2023
Aanvang:16:15
Promotor:prof. dr. E.S.J.M. de Bont
Copromotor:dr. S.W.M. (Sophia) Bruggeman
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Cerebellar development and medulloblastoma

Jaarlijks wordt er in Nederland bij meer dan honderd kinderen hersenkanker vastgesteld, waarvan ongeveer 20 kinderen de diagnose medulloblastoom krijgen. Medulloblastoom is de meest voorkomende kwaadaardige hersentumor bij kinderen en bevindt zich in het achterste gebied van de hersenen, het cerebellum, ook wel de kleine hersenen genoemd. Het komt soms ook voor bij volwassenen. Hoewel ruim 70 procent van de kinderen geneest, ondervinden deze kinderen op de lange termijn vaak neurologische problemen, als gevolg van behandelingen zoals chemotherapie en radiotherapie.  

Behandelen medulloblastoom lastig

Medulloblastoom is een erg heterogene ziekte; er zijn in de loop van de tijd verschillende medulloblastoom subtypes ontdekt die zich gedragen op hun eigen manier met eigen moleculaire spelers, met verschillende mutaties, verschillende epigenetische veranderingen en subtypes die zijn ontstaan uit een verschillende cel-van-oorsprong. Dit maakt het behandelen van medulloblastoom een nog grotere uitdaging, omdat elke therapie moet worden afgestemd op de specifieke kenmerken van de tumortype van elke patiënt. 

Smit onderzocht in haar proefschrift het complexe samenspel tussen de verschillende moleculaire spelers van het ontwikkelende cerebellum, en hoe deze spelers als ze ontregeld zijn kunnen leiden tot het ontstaan van medulloblastoom. Daarnaast probeerde Smit om verschillen tussen medulloblastoom bij zuigelingen, kinderen en volwassen verder te begrijpen en om nieuwe leeftijdsspecifieke doelwitten te vinden. 

Beter inzicht 

Met dit onderzoek heeft Smit beter inzicht gekregen in de cel-van-oorsprong van SHH-MB (de cerebellar granule neuron progenitor (CGNP), de Shh pathway signalering tijdens de ontwikkeling van het cerebellum en de tolerantie van het cerebellum voor aneuploïdie. Ook ontwikkelde Smit we een embryonaal CGNP-kweekmodel systeem dat nuttig kan zijn voor het testen van nieuwe medicijnen. Tenslotte biedt ze nieuwe therapeutische doelwitten die in de toekomst kunnen bijdragen tot betere behandelingsstrategieën voor medulloblastoom.