Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

The pathophysiology of necrotizing enterocolitis in preterm infants

New insights in the interaction between the gut and its microbiota
Promotie:Mw. F.H. (Fardou) Heida
Wanneer:29 juni 2016
Aanvang:11:00
Promotor:prof. dr. A.F. (Arend) Bos
Copromotors:prof. dr. J.B.F. Hulscher, dr. ir. H.J.M. (Hermie) Harmsen
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
The pathophysiology of necrotizing enterocolitis in preterm
infants

Meer inzicht in ontstaan ernstige darmaandoening bij het te vroeg geboren kind

De ernstige darmaandoening necrotiserende enterocolitis (NEC) ontstaat waarschijnlijk door een complex samenspel tussen een lokale ontstekingsreactie, ziekte-specifieke bacteriën en een slechte doorbloeding van de darm. Hoe ernstiger de ontstekingsreactie, hoe groter de darmschade en hoe meer darm er chirurgisch weggehaald moet worden. Tot die conclusies komt Fardou Heida in haar proefschrift. De inzichten kunnen helpen om de ziekte in de toekomst beter op te sporen, te behandelen en mogelijk zelfs te voorkomen.

Necrotiserende enterocolitis is een vorm van darmontsteking die voorkomt bij 7 tot 11% van alle te vroeg geboren kinderen. NEC kan leiden tot het ontstaan van gaatjes in de darm of zelfs het afsterven van darmweefsel. Wetenschappers weten nog niet precies hoe NEC ontstaat. Wel vermoeden ze dat een verminderde doorbloeding van de darmen één van de factoren is waardoor te vroeg geboren kinderen NEC kunnen krijgen. Heida en haar collega’s bevestigden deze hypothese door de zuurstofvoorziening van de darmen te meten bij pasgeboren premature baby’s. Kinderen die later NEC ontwikkelden, bleken inderdaad een verminderde doorbloeding te hebben van de darm. Het meten van de darmdoorbloeding kan helpen om kinderen met een hoger risico op de ziekte eerder op te sporen.

Heida stelde verder vast dat meconium (de plakkerige, eerste babypoep) van kinderen met NEC bepaalde bacteriën bevat (Clostridium perfringens en Bacteroides dorei). Ze vermoedt dat deze bacteriën bijdragen aan het ontstaan van een ontstekingsreactie, die waarschijnlijk versterkt wordt door een toename van immuuncellen die de diepste delen van de darmwand bewaken, de Paneth cellen. Paneth cellen worden immunologisch meer actief vanaf 29 weken zwangerschap – baby’s die rond deze periode geboren worden hebben het vaakst NEC. Vervolgonderzoek moet duidelijk maken of bijvoorbeeld probiotica (bekend als het toevoegen van ‘goede’ darmbacteriën aan de voeding) kunnen helpen om de ziekte beter te behandelen dan wel te voorkomen.

Fardou Heida (1988) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar promotieonderzoek binnen onderzoeksinstituut GUIDE van het Universitair Medisch Centrum Groningen, dat het onderzoek ook betaalde. Heida werkt als gynaecoloog in opleiding in het Deventer Ziekenhuis.