Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Auditory and cognitive mechanisms of top-down restoration of degraded speech

Implications for cochlear implant users
Promotie:Dhr. M.R. (Ruben) Benard
Wanneer:28 september 2015
Aanvang:11:00
Promotors:prof. dr. ir. D. (Deniz) Baskent, prof. dr. P. (Pim) van Dijk
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG

Verstaan van onderbroken spraak kan worden getraind 

Hoe is het mogelijk dat mensen in een omgeving met veel achtergrondgeluid toch kunnen verstaan wat hun gesprekspartner zegt? En kunnen slechthorenden deze vaardigheid trainen? UMCG-promovendus Ruben Benard onderzocht de achterliggende cognitieve en auditieve mechanismen.

Bij het verstaan van spraak waarbij bepaalde stukken wegvallen door achtergrondgeluid, spelen zowel cognitieve als auditieve processen een rol. De hersenen zijn in staat de onverstaanbare stukken te reconstrueren. Dit hersteleffect werkt beter wanneer de onhoorbare stukken spraak vervangen zijn door ruis dan wanneer er stiltes vallen tussen de verstaanbare gedeelten. Slechthorenden hebben in het dagelijks leven echter weinig voordeel van het herstelmechanisme, omdat het te verwerken auditieve signaal voor hen al van te lage kwaliteit is om het te kunnen compenseren. Dit geldt ook voor mensen met een cochleair implantaat, een hulpmiddel voor ernstig slechthorenden.

Benard onderzocht of het verstaan van onderbroken spraak kan worden getraind. Hij stelde vast dat het voordeel van “opvulruis” ten opzichte van stiltes in de spraak onder alle omstandigheden blijft bestaan. Daarnaast bleek uit zijn onderzoek dat woordenschat en verbaal begrip van de proefpersonen van groot belang waren voor succesvol herstel van onderbroken spraak. Om het herstelmechanisme voor onderbroken spraak bij mensen met een cochleair implantaat te verbeteren, is het zinvol deze linguïstische vaardigheden te trainen, bijvoorbeeld door het lezen van boeken of het oplossen van kruiswoordpuzzels. Ook blijkt liplezen volgens Benard voor deze groep wel degelijk te helpen bij het verstaan van onderbroken spraak.

Ruben Benard (1982) studeerde Technische Natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen om vervolgens een post-doctorale specialisatie als klinisch fysicus – audioloog af te ronden. Zijn onderzoek maakt deel uit van onderzoeksprogramma Perceptual and Cognitive Neuroscience van BCN-BRAIN en werd gefinancierd door Pento, ZonMw, de Heinsius Houbolt Foundation en een Rosalind Franklin Fellowship van het UMCG en een NWO VIDI-beurs van prof. dr. D. BaČ™kent. Benard is werkzaam als klinisch fysicus - audioloog bij Pento Audiologisch Centrum Zwolle.