Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Grip on CPIP

Chronic postoperative inguinal pain
Promotie:dr. J.F.M. Lange
Wanneer:25 mei 2016
Aanvang:16:15
Promotors:prof. dr. J.P.E.N. (Jean-Pierre) Pierie, prof. dr. R.J. Ploeg
Copromotor:dr. A.R. Wijsmuller
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Grip on CPIP

Preventie van chronische pijn na liesbreukoperatie

Zo’n vijftien procent van alle liesbreukpatiënten heeft na operatieve correctie van de liesbreuk last van chronische pijn ter hoogte van de lies. UMCG-chirurg Johan Lange onderzocht door welke factoren dit komt. Hij concludeert onder andere dat niet alle chirurgen de anatomie goed genoeg kennen om zenuwbewust (dat wil zeggen: zonder het per abuis beschadigen van zenuwen) te kunnen opereren, en dat het ook belangrijk is dat chirurgen de procedure goed voorbereiden en vaak genoeg uitvoeren. Ook publiceert de promovendus de resultaten van de eerste duizend operaties met een veelbelovende, nieuwe operatietechniek (TREPP).

Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand, ter hoogte van de lies. Mannen krijgen vaker een liesbreuk dan vrouwen. Liesbreuken genezen niet vanzelf, mensen met een hinderlijke liesbreuk moeten daarom onder het mes. Door operatietechnieken die gebruik maken van een kunststof matje komt een nieuwe liesbreuk niet vaak meer voor. De grootste uitdaging nu is om chronische pijn na de ingreep (in medische termen: chronische postoperatieve inguinale pijn, CPIP) te voorkomen.

Lange stelt voorop dat onderzoek naar CPIP lastig is, omdat de definities en meetmethoden die gebruikt worden niet uniform zijn, en hij betreurt het dat een substantieel van de chirurgen het probleem niet voldoende onderkent. De onderzoeker beschrijft in zijn proefschrift verder de klinische en anatomische haalbaarheid van zenuwbewust opereren. Dat is volgens hem goed mogelijk, mits de chirurg genoeg anatomische kennis heeft. CPIP treedt minder vaak op wanneer een ervaren chirurg de operatie uitvoert, maar zelfs dan is de chronische pijn achteraf niet helemaal te voorkomen. Lange verwacht veel van een nieuwe operatietechniek, TREPP. Deze techniek maakt net als de standaardmethode gebruik van een kunststof matje, alleen wordt deze via een andere route in het lichaam geplaatst, waarbij de kans op zenuwschade kleiner is. De resultaten van de eerste duizend TREPP-operaties zijn volgens Lange bemoedigend.

Johan Lange (1979) studeerde geneeskunde aan de universiteit van Rotterdam en werd in het Amsterdam Medisch Centrum opgeleid tot chirurg. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Chirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen waar hij werkt als chirurg. Lange was betrokken bij onderzoeksinstituut SHARE.