Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

Small systems, small sensors

Integrating sensing technologies into microfluidic and organ-on-a-chip devices
Promotie:Dhr. P.E. Oomen
Wanneer:16 december 2016
Aanvang:11:00
Promotors:prof. dr. E.M.J. (Sabeth) Verpoorte, prof. dr. G.M.M. Groothuis
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Small systems, small sensors

Verzamelen online kwantitatieve informatie bij microfluïdische systemen

Pieter Oomen presenteert in zijn proefschrift verschillende microfluïdische systemen met geïntegreerde sensors voor biologische en chemische analyses. Deze geminiaturiseerde systemen kennen veel voordelen: reagentia- en monstergebruik worden verminderd, parallelle experimenten kunnen op een enkel apparaat worden gedaan en natuurlijke celomgevingen kunnen worden nagebootst in incubatiesystemen (orgaan-op-chip). Echter, om zulke systemen te controleren en systematisch te verbeteren gedurende de ontwikkeling zal er on-line, kwantitatieve informatie moeten worden verzameld. Behoudens dit probleem heeft Oomen zich bezig gehouden met het verbeteren van het gebruiksgemak van microfluïdische systemen en concepten. 

Het eerste deel van Oomens proefschrift focust op het gebruik van sensoren in orgaan-op-chip systemen. Een algemeen, gemakkelijk te gebruiken systeem wordt gepresenteerd, dat het cultiveren van twee verschillende levermodellen toelaat: 3D-celculturen en plakjes leverweefsel. Deze modellen kunnen potentieel gebruikt worden voor het bestuderen van de afbraak en toxiciteit van (nieuwe) geneesmiddelen. Dit systeem werd vervolgens gebruikt door Oomen om de zuurstofconsumptie van plakjes lever te meten met geïntegreerde sensoren. Dit geeft onderzoekers on-line informatie over deze belangrijke parameter.

In het tweede deel van Oomens proefschrift werden gouden nanodraadjes in het midden van microkanalen gehangen. Deze kunnen als stromingsmeter worden gebruikt, maar ook als elektrochemische sensoren met hoge gevoeligheid. Deze draadjes hebben vele potentiële toepassingen als sensoren in microfluïdische systemen.

In het laatste deel gebruikt Oomen 3D printtechniek om een systeem te ontwikkelen dat het manipuleren van kleine druppels over open oppervlakken toelaat. Het proefschrift wordt afgesloten met een evaluatie van 3D printtechniek in een lab dat werkt met microfluïdische systemen.

 

Pieter Oomen promoveert aan de RUG op onderzoek dat hij uitvoerde bij de vakgroep Farmaceutische Analyse van GRIP. Het werd gefinancierd door       EU Program HEALTH.2012.1.4-2. Hij gaat verder als postdoc bij de RUG.