Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Oraties

Oratie Marijtje van Duijn: Statistiek in de sociale wetenschappen: The best of two worlds

Wanneer:vr 13-01-2023 16:15 - 17:00
Waar:Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Hoe kun je statistiek gebruiken als brug tussen wetenschappelijke theorieën en onderzoeksdata? Deze vraag fascineert Marijtje van Duijn mateloos. Op 13 januari vertelt ze er meer over tijdens haar oratie in het Academiegebouw.

Twee werelden

Als statisticus binnen de vakgroep sociologie vormt Marijtje van Duijn de schakel tussen onderzoeksvragen en data. Van Duijn: “In onderzoek moeten de onderzoeksvraag en de statistische modellen uiteraard goed op elkaar aansluiten, maar het is ook belangrijk om te kijken in hoeverre de onderzoeksvraag met de data beantwoord wordt of kan worden”. Deze link tussen theorie en empirie staat dan ook centraal haar oratie.

Sociale netwerkanalyse

Van Duijns specialisatie is de zogeheten sociale netwerkanalyse, een methode die het mogelijk maakt om relaties tussen mensen te analyseren. “Bij sociologie wordt veel onderzoek naar sociale netwerken gedaan. De structuur van deze netwerken vereist een speciale aanpak, want een normale regressie analyse is niet mogelijk. Als groep zijn we de afgelopen twintig jaar heel hard bezig geweest met het ontwikkelen van methoden die recht doen aan de complexiteit van deze netwerken”.

Puzzelen

Statistische modellen voor sociale netwerkanalyse staan bekend als niet eenvoudig uit te voeren en te interpreteren, maar dat is juist wat van Duijn aantrekt. “Het zijn inderdaad soms ingewikkelde analyses. En ook de vraagstellingen zijn complex. Het is niet rechttoe rechtaan, maar het is een uitdagende puzzel. Ik vind het leuk om samen met de onderzoekers te kijken hoe we hun vragen zo goed mogelijk kunnen beantwoorden”.

Meer informatie

  • Titel: Statistiek in de sociale wetenschappen: The best of two worlds
  • Leeropdracht: Statistiek, in het bijzonder modellen voor sociale netwerkanalyse
  • Faculteit: Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Aanmelden s.v.p. uiterlijk 6 januari via het aanmeldformulier .

Livestream op 13 januari 2023, zie: www.rug.nl/digitale-oratie

Op 13 januari verschijnt het online oratieboekje.

Full text open access versie van de oratie:
https://doi.org/10.21827/639c2fb106c33

View this page in: English