Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Oraties

Oratie prof.dr. E.C.J. (Esther) Consten: Robot en chirurg: een grensverleggend gouden koppel

Wanneer:vr 16-09-2022 16:15 - 17:00
Waar:Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Tijdens de oratie focust dr. Esther Consten zich op de rol van technologie in de gezondheidszorg. Voorbeelden hiervan zijn het combineren van virtual reality-, fluorescentie- en peroperatieve beeldfusietechnieken, oftewel image fusion . Door deze ontwikkelingen zal de rol van de chirurg veranderen. De chirurg zal als operateur vanuit de cockpit van de operatierobot doorgroeien naar regisseur in multidisciplinaire therapeutische interventies.

Binnen mijn onderzoeksteams wordt gewerkt aan de volgende 3 thema’s:

  • Image guided surgery met intra-operatieve fluorescentie technieken: ism prof. Nagengast is gestart met onderzoek naar fluorescentie en tumor gerichte tracers bij poortwachtklieren van dikke darmkanker, het coloncarcinoom. Dit onderzoek zal naar verwachting een verschuiving in de behandeling van dikke darmkanker kunnen opleveren.
  • Image fusion: is een volgende en andere invalshoek om patiënten uitkomsten te verbeteren. Hierbij gaan we nog een stap verder: een digitaal beeld over de werkelijke situatie projecteren. We streven ernaar om hiermee de prestaties van de chirurg verder te verbeteren.
  • Artificiële intelligentie: misschien wel de belangrijkste stap als het gaat om verbeteren van operatie uitkomsten: toepassen van kunstmatige intelligentie. De weg naar robots die de chirurg tijdens de operatie niet alleen in het werk gaan ondersteunen, maar die ook gaan meedenken.  

Als we al deze nieuwe technieken samennemen, bouwen we een zogenaamd “Peroperative decision platform”. Computers zullen chirurgen hiermee niet alleen helpen met de praktische uitvoering en efficiency van de operatie, maar ook met weefselherkenning, beslisvorming en optimalisatie van prestaties.

Meer informatie

Oratie: prof.dr. E.C.J. (Esther) Consten

  • Titel: Robot en chirurg: een grensverleggend gouden koppel
  • Leeropdracht: Chirurgie, i.h.b. de Robotica en Computer geassisteerde chirurgie
  • Faculteit: Medische wetenschappen


Aanmelden s.v.p. uiterlijk 9 september via het aanmeldformulier.

Livestream op 16 september, zie: www.rug.nl/digitale-oratie

Full text open access versie van de oratie:
https://doi.org/10.21827/6393355423b7e

View this page in: English