Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Oraties

Oratie prof.dr. Tialda Haartsen: Rural Geography Revisited. Op zoek naar de geografie in het platteland

Wanneer:vr 22-04-2022 14:15 - 15:00
Waar:Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
-

Prof. dr. Tialda Haarsen is hoogleraar Rurale Geografie. Met de installatie van Haartsen op de allereerste en enige leerstoel Rurale Geografie in Nederland, onderkent de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen het belang van de geografische benadering om het platteland leefbaar te houden. Tijdens haar inaugurele rede gaat Haartsen in op hoe beleid beter kan worden afgestemd op de behoeften en realiteiten van het platteland.

Het Europese platteland maakt zich op voor een groot aantal ontwikkelingen, zoals de energietransitie, transities in de landbouw, klimaatverandering, toenemende ruimtelijke ongelijkheid, de geopolitieke en economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne, en dit alles in een context van een vergrijzende en afnemende bevolking. Deze transities zullen de hedendaagse verhoudingen tussen globaal en lokaal, tussen centrum en periferie en tussen stad en platteland behoorlijk op de kop gaan zetten. Met alle gevolgen van dien voor de ruimtelijke inrichting van het platteland.

Geografische benadering

Toekomstig onderzoek richt zich op vragen als: wie blijven er in plattelandsgebieden wonen? Het gaat niet alleen over klassieke blijvers (geboren en getogen in hetzelfde dorp), maar ook over of en hoe nieuwkomers en terugkeerders blijvers kunnen worden. Hoe hangt dit samen met de behoefte aan woningen voor de korte termijn, en welk type woningen zijn er op de lange termijn nodig? Hoe houd je de voorzieningen op peil, in aansluiting op de behoeften die in elke levensfase anders zijn? Hoe kunnen nieuwe vormen van mobiele of pop-up voorzieningen, of slimme combinaties tussen publieke dienstverlening en privaat ondernemerschap hieraan bijdragen? En kijkend naar klimaatverandering, gaan we hele dorpen opgeven om iedereen in de toekomst in de hoger gelegen delen van het land te laten wonen? Op het platteland is ruimte voor hernieuwbare energie, maar hoe zorgen we dat plattelandsgemeenschappen hiervan profiteren, in plaats van alleen de negatieve gevolgen dragen zoals bij de gaswinning in Groningen? Zowel in Nederland als in Europa is het tijd dat rurale overheden en stakeholders zich verenigen om een duidelijker vuist te maken en om ervoor te zorgen dat beleid beter wordt afgestemd op de behoeften en realiteiten van het platteland.

Meer informatie

Oratie: prof.dr. Tialda Haartsen

Aanmelden s.v.p. uiterlijk 15 april via het aanmeldingsformulier.

Livestream op 22 april 2022, zie: www.rug.nl/digitale-oratie

Full text open access versie van de oratie:
https://doi.org/10.21827/62626bf84a69c

View this page in: English