Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Medische Wetenschappen
University Medical Center Groningen

Whole-body PET imaging in metastatic breast cancer with a focus on hormone receptors

Promotie:dr. J. Boers
Wanneer:05 juli 2023
Aanvang:14:30
Promotors:dr. C.P. (Carolien) Schröder, prof. dr. G.A.P. (Geke) Hospers, prof. dr. E.F.J. (Erik) de Vries, prof. dr. A.W.J.M. (Andor) Glaudemans
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
Whole-body PET imaging in metastatic breast cancer with a
focus on hormone receptors

PET-beeldvorming van het gehele lichaam bij uitgezaaide borstkanker met een focus op hormoonreceptoren

Boers deed in haar proefschrift onderzoek naar borstkanker, de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Een deel van deze vrouwen krijgt te maken met uitzaaiingen. Het beloop van de ziekte is afhankelijk van de expressie van hormoonreceptoren. Beeldvorming van het gehele lichaam middels PET-scan kan van toegevoegde waarde zijn. De oestrogeenreceptor komt in de meeste patiënten met borstkanker tot expressie en kan worden gevisualiseerd met behulp van de [18F]-FES-PET. Deze scan kan helpen bij het oplossen van een klinisch dilemma indien standaard diagnostiek geen uitsluitsel geeft bij verdenking op gemetastaseerde ziekte, als de oestrogeenreceptor status van de ziekte onduidelijk blijft of als het onduidelijk is van welke primaire tumor de metastasen afkomstig zijn. Daarnaast concludeert Boers dat nuchter blijven niet nodig is om de kwaliteit van de [18F]-FES-PET scan te verbeteren, waardoor scanvoorbereiding onnodig belastend is voor patiënten. Ook heeft ze een methode ontwikkeld waardoor de oestrogeenreceptor-expressie in levermetastasen op een [18F]-FES-PET/CT wel geïdentificeerd kan worden, ondanks hoge fysiologische [18F]-FES opname van het leverparenchym.

De [18F]-FES-PET scan kan ook gecombineerd worden met de [18F]-FDG-PET scan, waardoor oestrogeenreceptor heterogeniteit bepaald kan worden. Deze heterogeniteit is van invloed op de uitkomst van behandeling van borstkanker met aromataseremmer letrozol en CDK 4/6-remmer palbociclib. Tevens is [18F]-FDG-PET een bruikbare methode om metastasen te detecteren, inclusief invasieve lobulaire carcinomen.

De androgeenreceptor (AR) komt ook vaak tot expressie bij oestrogeenreceptor-positieve borstkanker en kan worden gevisualiseerd met behulp van de [18F]-FDHT-PET scan. Met behulp van deze techniek kan het effect van AR-antagonist bicalutamide gedurende de behandeling gevolgd worden.

 

CV Jorianne Boers

Jorianne Boers (1991) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna was zij werkzaam als arts-assistent bij onder andere de afdeling Interne Geneeskunde bij het Meander Medisch Centrum te Amersfoort. Daarna vond haar promotieonderzoek plaats bij de afdeling Medische Oncologie en Nucleaire Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Inmiddels is zij werkzaam als internist in opleiding bij het Medisch Spectrum Twente te Enschede en zal zij haar laatste deel van de opleiding in het UMCG vervolgen. De titel van haar proefschrift luidt: Whole-body PET imaging in metastatic breast cancer with a focus on hormone receptors.