Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Nieuwe SEES.nl-expeditie naar Spitsbergen onder leiding van RUG-onderzoekers.

De wetenschappelijke expeditie duurt van 13 tot 22 juli 2022
25 april 2022
Het Team van Sees 2015
Het Team van Sees 2015

Onder leiding van onderzoekers van het Arctisch Centrum van de RUG gaat een grote groep onderzoekers opnieuw op SEES.nl-expeditie in Spitsbergen. Vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines doen zij onderzoek naar de razendsnelle opwarming van de poolgebieden. De RUG-onderzoekers die meegaan en de expeditie leiden zijn Maarten Loonen, Annette Scheepstra en Frits Steenhuisen. Op 26 februari kwamen de deelnemers samen in Groningen ter voorbereiding. In 2015 was de eerste SEES.nl-expeditie.

De opwarming van de aarde gaat in de poolgebieden tot vier keer zo snel als elders in de wereld. De expeditie naar Spitsbergen gaat deze veranderingen in kaart brengen, in een gebied dat amper door de mens is aangetast. SEES.nl (Netherlands Scientific Expedition Edgeøa Svalbard) verzamelt ter plekke data en vergelijkt deze met data uit 2015 om de veranderingen te begrijpen. Verschillende belangengroepen komen tijdens de expeditie bijeen: wetenschappers, beleidsmakers, politici en media. De expeditie hoopt ook de internationale samenwerking met Noorwegen rondom poolonderzoek te versterken.

Verschillende disciplines

De onderzoekers die deelnemen aan de expeditie werken elk aan een eigen project, verdeeld over negen verschillende thema’s, waaronder biodiversiteit, ijsonderzoek, archeologie, natuurbeleving en vervuiling. De meeste deelnemers werden door een NWO-commissie geselecteerd. Tijdens de bijeenkomst in Groningen presenteerden zij hun onderzoeksprojecten. Intensieve samenwerking tussen de verschillende disciplines is van cruciaal belang tijdens de expeditie voor het beantwoorden van de vraagstukken.

In totaal gaan er 50 professionele onderzoekers mee en 50 betalende toeristen, die eveneens een bijdrage leveren aan het onderzoek. Verder is er plek voor enkele journalisten (onder andere NOS), beleidsmakers en politici.

Organisatie

De leiding is in handen van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen met Maarten Loonen als wetenschappelijk leider, Annette Scheepstra als coördinator en Frits Steenhuisen als logistiek leider. Loonen is iedere zomer manager op het Nederlands Poolstation in Spitsbergen. NWO financiert de expeditie vanuit het Nederlands Polair Programma, waaraan vijf ministeries deelnemen. Het schip waarmee gevaren wordt is de Ortelius, in handen van OceanWide Expeditions.

Deze expeditie zou oorspronkelijk in augustus 2020 worden gehouden, maar werd vanwege het coronavirus uitgesteld.

Laatst gewijzigd:02 juni 2023 14:31
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    Rijksuniversiteit Groningen ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...