Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Praktische zaken Waar vindt u ons dr. W.S. (Ward) Rauws

dr. W.S. (Ward) Rauws

Universitair Hoofddocent Planologie

PhD project over het versterken van buurten door het managen van sociale normen, september 2020 - heden (Tabea Hoffmann)

Hoe kunnen gedragsinterventies de leefbaarheid in buurten verhogen door het beïnvloeden van de context waarin bewoners keuzes maken? Met een mix van onderzoeksmethoden, bestaande uit lab- en veldexperimenten, wordt onderzocht hoe de perceptie van lokale normen kan worden beïnvloed, en hoe deze interventies samen met bewoners te ontwerpen.

Promotor: Dr. Jan Willem Bolderdijk (FEB)

ULaaDs - stedelijke logistiek als on-demand service (H2020 RIA), september 2020 - heden

Een samenwerkingsverband van lokale overheden, logistieke partijen en onderzoekers heeft als doel de logistiek in binnensteden slimmer te organiseren. De centrale vraag is hoe de implementatie van nieuwe, gedeelde en emmissievrije vormen van goederenvervoer te versnellen.  Als hoofdonderzoeker vanuit mijn faculteit begeleid ik Postdoc Paul Plazier. Samen ontwikkelen we een beleidsdelphi en een raamwerk voor adaptief beleid in het (bij)sturen van de transitie naar duurzame binnenstadslogistiek.

PhD project over de rol van programma's in het verbeteren van de adaptieve capaciteit van bereikbaarheidsregio's, j anuari 2020 - heden (Ingo Bousema)

Hoe kan programmamanagement bij dragen aan de adaptieve capaciteit van regionale mobiliteitssystemen? Dit project onderzoekt de rol van programma's in een policentrische governance omgeving and hoe zij kunnen worden ingezet om mobiliteitssystemen voor te bereiden op het omgaan met onzekerheden.

Promotor: prof. Wim Leendertse

De impact van studenten in Groningse buurten, februari - april 2019

Hoe gaat studentenstad Groningen om met de veranderingen die studenten teweeg brengen in straten en buurten? Masterstudenten van het vak Revitaliszing Neighbourhoods (lichting 2019) hebben 8 straten met een groot aantal studentbewoners onder de loep genomen om te ontdekken wat de
gevolgen van studentificatie zijn voor deze plekken. Ook voerde ze enkele   inspirerende interventies uit om het prettig samenleven van studenten en niet-studenten te bevorderen.

Rapport

Framework rules for self-organizing cities, juni 2018 - heden

Themanummer voor 'Environment and Planning B: Urban Analytics and City Science' over institutionele raamwerken die ruimte bieden aan processen van zelforganisatie in de stad en deze processen kunnen begeleiden. Editorial team samen met Prof. Stefano Moroni en Dr. Stefano Cozzolino.

Website

RECOMS - Building Resourceful and Resilient Communities through Adaptive and Transformative Environmental Practice (H2020 MSCA-ITN), januari 2018 - heden

RECOMS leidt 15 PhD studenten op in het werken met transdisciplinaire benaderingen voor het ondersteunen van inventieve en veerkrachtige lokale gemeenschappen.

Website / Projectleider: Prof. Ina Horlings

Gastonderzoeker Politecnico di Milano (Italië), juni - juli 2017

Onderzoeksproject met Prof. Stefano Moroni en Dr. Stefano Cozzolino naar stedelijke zelforganisatie en de rol van formele regels (i.e. ruimtelijke wetgeving) in het bevorderen en beperken van zelforganisatie.

Student Lab: leeftijdsvriendelijke wijken, februari - april 2017 & februari - april 2018

Analyse van factoren die de woonomgeving en het woongemak van ouderen beïnvloeden in de Oosterparkwijk en Beijum in Groningen. In samenwerking met studenten van de het Mastervak Revitalisatie van de Wijk en de Gemeente Groningen.

Rapport Oosterpark / Rapport Beijum / Website

Begeleiding promotieonderzoek naar nudging als 'guided self-organization' in de publieke ruimte (Koen Bandsma), september 2016 - heden

Welke potentie heeft nudging in het bestrijden van overlast in de publieke ruimte? Nudging, ook wel 'governance by stealth' genoemd, is een indirecte vorm van het beïnvloeden van menselijk gedrag. In dit onderzoeksproject wordt verkend of middels nudging ongewenste sociale normen kunnen worden bijgestuurd.

Promotor: prof. Gert de Roo

'Buurtmakers' - actief burgerschap in de wijk, september 2016 - mei 2017

Voor woningcorporatie Accolade verkennen we, samen met adviesbureau Twynstra Gudde, de kenmerken van burgerinitiatieven op buurtniveau. We onderzoeken ook hoe woningcorporaties zich tot deze initatieven kunnen verhouden en welke unieke rol zij hebben ten opzichte van gemeenten.

Interactief rapport / video: https://youtu.be/1pD_un1HnjI

Gastonderzoeker Wuhan University (China), november 2015

Onderzoeksproject naar de omgang met en inpassing van stedelijk erfgoed in snelgroeiende mega-steden als onderdeel van PUMAH (Planning, Urban Management and Heritage), Marie Curie Action, FP7-PEOPLE-2011-IRSES Marie Curie Action "International Research Staff Exchange Scheme".

website: http://www.pumah.org

Urban Gro Lab, november 2013 -heden

Hét ‘Living Lab’ voor de stad Groningen en haar ommeland. Dit Lab dient als een broedplaats voor ideeontwikkeling. Studenten, ondernemers, bewoners en onderzoeker werken samen aan het Groningen van de toekomst.

website: http://urbangrolab.nl / video: trailer

Nationaal Ruimtelijk Verkiezingsdebat, mei 2010, september 2012, maart 2016

Kandidaat-Tweede Kamerleden in debat rond bepalende thema’s voor de toekomst van ruimtelijk Nederland. Eindverantwoordelijk voor het gehele debat, o.a. inhoudelijke thema’s, financiën en werving politici. Het debat vond plaats in de Aula van de Rijkuniversiteit Groningen, met 300 toeschouwers, en had de aandacht van regionale en nationale (vak)media.

website: http://www.ruimtelijkverkiezingsdebat.nl / video: trailer 2012

Regionale verhaallijnen - onderzoek naar regionale ruimtelijke conceptontwikkeling, 2010

Een onderzoek naar strategische ruimtelijke sturingsstrategieën naar aanleiding van het decentraliseren van het ruimtelijke ordeningsbeleid. Uitgevoerd i.o.v. Ministerie van VROM / Infrastructuur & Milieu

AESOP’s thematic group on Complexity & Planning juni 2009 - heden (coördinator sinds maart 2013)

Een internationale groep planologen, academici en praktijkmensen, die onder de paraplu van de Association of European Schools of Planning, de relevantie van het complexiteitsdenken voor de ontwikkeling van de planologie onderzoekt. Als coördinator verantwoordelijk voor de continuïteit van de groep, haar externe profilering en de organisatie van bijeenkomsten.

website: http://www.aesop-planning.eu/blogs/en_GB/planning-and-complexity

PLUREL – Peri Urban Land Use, 6th Framework Programme EU, 2008-2010

Een Europees onderzoek naar peri-urbane ontwikkeling in samenwerking met 29 partners internationale partners. Uitvoeren van 5 internationale case studies binnen de submodule ‘Governance and Strategic Planning Scenarios’ en het projectmanagement van het RU Groningen onderdeel, 2006-2010 (geparticipeerd in 2008-2010)

website: http://www.plurel.net

Laatst gewijzigd:25 juni 2022 16:24