Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Praktische zaken Waar vindt u ons dr. B.M. (Bauke) de Jong
University Medical Center Groningen

dr. B.M. (Bauke) de Jong

Neuroloog
Profielfoto van dr. B.M. (Bauke) de Jong
E-mail:
b.m.de.jong umcg.nl

Dr. Bauke M. de Jong (1957) volgde de studie Geneeskunde in Groningen en verrichtte aansluitend als arts zijn militaire dienstplicht. Daarna deed hij tussen 1985 en 1989 promotieonderzoek in het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek te Amsterdam (promotores Prof. D.F. Swaab, directeur NIH, Prof. J.B. van der Schoot, afd. Nucleaire Geneeskunde AMC). Dit betrof de ontwikkeling van een optimale methode om plakjes hersenschors van de neonatale rat gedurende enkele weken in kweek te houden, waarbij de ontwikkeling van dit geïsoleerde weefsel werd gevolgd aan de hand van de cytoarchitectuur en immunocytochemische lokalisering van neurotransmitters met licht- en elektronenmicroscopie. In het laatste deel van het onderzoek werd dit weefsel toegepast om, zonder bloed-hersenbarrière, de opname van SPECT radiofarmaca te bestuderen. 

Van 1989 tot 1995 specialiseerde hij zich als neuroloog in het Academisch Ziekenhuis Groningen (Prof. J.M. Minderhoud, Prof. H.J.G.H. Oosterhuis). In het verlengde van zijn voorgaand preklinisch onderzoek werd hij betrokken bij onderzoek met- en de klinische toepassing van PET in de Neurologie toen rond 1990 het PET centrum in het AZG werd opgericht (Prof W. Vaalburg, Dr. A.M.J. Paans). In dit kader was hij in 1993 een jaar verbonden als research-fellow aan de MRC Cyclotron Unit van het Hammersmith Hospital te London (UK) waar hij participeerde in rCBF activatie studies naar visuele perceptie van beweging en visuomotore co-ordinatie (Prof. R.S.J. Frackowiak, Prof. S. Zeki). 

Vanaf 1995 is Dr. Bauke de Jong als staflid verbonden aan de afdeling Neurologie (nu het UMCG). Aandachtsgebieden omvatten zowel de klinische patiëntenzorg (w.o. Intensive care Neurologie) als neuro-PET en fMRI onderzoek. Een belangrijk thema bij dit onderzoek is de functionele anatomie bij de cerebrale organisatie van beweging. Deze wordt (werd) onderzocht bij gezonde personen, bij patiënten met bewegingsstoornissen zoals de ziekte van Parkinson, maar bijvoorbeeld ook bij professionele klavierspelers met een buitengewoon vermogen tot improviseren (samenwerking Profs. K.L. Leenders, T. van Laar, N.M. Maurits, M.A.J. de Koning-Tijssen). Met fMRI kunnen zo basale aspecten van de cerebrale bewegingsopbouw worden geanalyseerd, zoals motor planning, sensorimotore transformaties, timing, effector selectie en de balans tussen externe stimuli en de interne aanzet tot actie, inclusief het maken van keuzes. Inzicht in deze functies helpen bij de ontwikkeling van strategieën om bewegingsstoornissen te verbeteren. Uitgebreide klinisch-diagnostische expertise werd opgebouwd met 18F-FDG PET, waarbij beeldstatistische analyse methoden een kwantitatieve onderbouwing in de differentiaal diagnostiek bij neurodegeneratieve ziektes kan leveren. De combinatie met andere PET tracers, zoals 11-C PIB, geeft verdere verdieping in onderliggende pathofysiologische mechanismen. 

Organieke betrokkenheid bij de Faculteit Medische Wetenschappen en de postacademische opleiding Neurologie is als volgt te illustreren:                         2003   :            Universitair hoofddocent ‘Functionele neurologische beeldvorming’, 2003 - 2023: Facultair begeleider Semiarts stage Neurologie (v.h. keuze coschap), 2008 - 2019:   Plv. opleider Neurologie UMCG,                                                        2018   :            Toekenning IUS promovendi RUG,

2019   :             Opleider Neurologie UMCG.

Laatst gewijzigd:22 augustus 2023 12:22