De bescherming van de onderwaternatuur Waddenzee rammelt
De bescherming van de onderwaternatuur in de Waddenzee rammelt. Dat concludeert Nina Fieten, masterstudente Mariene Biologie in haar onderzoek in opdracht van de Waddenvereniging en de Bèta Wetenschapswinkel van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).
Het gaat niet goed met de Waddenzee. De visstand gaat bijvoorbeeld al jaren achteruit. De Waddenvereniging wilde weten of met aanpassingen aan het beleid de onderwaternatuur beter beschermd kon worden. Nina deed literatuuronderzoek en hield interviews met experts. Hierdoor kwam ze tot de conclusie dat het natuurbeleid in de Waddenzee zowel op inhoud als uitvoering op allerlei niveaus tekortschiet.

Aanbevelingen van Nina
Nina raadt de Waddenvereniging aan de onderwaternatuur beter te beschrijven. Er wordt nu vooral naar typische soorten gekeken in plaats van zeldzame of belangrijke soorten die dat gebied kenmerken. Daarnaast adviseert Nina om een extra beschermd natuurgebied aan te wijzen voor de Waddenzee: ‘Mossel- en oesterbanken kunnen riffen vormen. Dat is belangrijk voor het leefgebied, omdat ze door hun structuur de soortenrijkdom in hun omgeving kunnen verhogen’, aldus Nina tegen de Waddenvereniging.
Het onderzoek en de adviezen van Nina zijn van groot belang voor de Waddenvereniging. ‘Als er geen betere bescherming voor de biodiversiteit in de Waddenzee komt, verliezen we veel soorten die wel een belangrijke functie in het ecosysteem uitoefenen’, zegt Nina tegen RTV Noord.
Laatst gewijzigd: | 27 juni 2023 14:53 |
Meer nieuws
-
04 juli 2025
RUG reikt verschillende prijzen uit tijdens Ceremony of Merits
De RUG heeft verschillende prijzen uitgereikt aan excellente onderzoekers en studenten tijdens de Ceremony of Merits op 4 juli 2025.
-
02 juli 2025
Relinde Weil herbenoemd als lid van Raad van Toezicht RUG
Het heeft de Minister behaagd Relinde Weil te benoemen voor een tweede termijn als lid van de Raad van Toezicht RUG.