Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Science Shops

RUG doet archeologisch onderzoek naar verdwenen klooster Thesinge

12 februari 2018

De Rijksuniversiteit Groningen is begonnen met archeologisch onderzoek naar het verdwenen Benedictijnerklooster in het Groningse dorp Thesinge. De projectgroep, bestaande uit de Historische Commissie van Thesinge, archeologiestudenten en de RUG-Wetenschapswinkel, hoopt zo meer te weten te komen over de ligging van het klooster en haar rol in de Ommelanden. De eerste metingen zijn inmiddels verricht.

Archeologisch onderzoek zonder te graven

Het werk van de projectgroep bouwt voort op eerder onderzoek naar het kloostercomplex. Door nieuw geofysisch onderzoek te koppelen aan de meest recente theorieën over het kloosterwezen, hopen de archeologen tot nieuwe inzichten te komen over de precieze locatie van het kloostercomplex. Archeologiestudenten gebruiken hiervoor een weerstandsmeter, een apparaat voor het meten van de elektrishe weerstand in de bodem. Daarmee hopen de onderzoekers de resten van het klooster onder de grond in kaart te brengen, zonder dat ze het historische landschap verstoren. Het is nog wachten op de eerste resultaten van de metingen.

Tesinger Cloester

In de late middeleeuwen gold het ‘Tesinger cloester’ als een van de belangrijkste boekproducenten van de Ommelanden. Bedrijvige nonnen leverden rijk versierde liturgische werken af, waarvan enkele nog in uitstekende staat bewaard zijn gebleven. Het complex verloor na de Reformatie haar functie en werd in de zeventiende en achttiende eeuw grotendeels afgebroken. De kloosterkapel is echter wel bewaard gebleven. Dat maakt de situatie in Thesinge bijzonder, omdat het een van de vier plekken in de provincie Groningen is waar nog een deel van de kloostergebouwen overeind staat. Sinds 1971 is de kerk in beheer van de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).

Samenwerking

De activiteiten vereisen een goede samenwerking met de dorpsbewoners, omdat grote delen van het voormalig kloostercomplex in de tuinen van de Thesingers liggen. Daarom ziet de Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie erop toe dat het onderzoek goed verloopt, zodat alle partijen uiteindelijk tevreden zijn met het resultaat. En wat het resultaat wordt? Misschien stuit de groep wel op het kloosterzegel, dat volgens de lokale mythen ooit in een molshoop verstopt is.

Laatst gewijzigd:04 augustus 2021 15:07

Meer nieuws

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

  • 21 mei 2024

    Uitslag universitaire verkiezingen 2024

    De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!